Εκτίμηση βιοαποδόμησης πρόσθετων τροφίμων με χρήση του πρωτοκόλλου OECD 301F - Βαζαίου, Νίκη (2023)
Στη διάρκεια της μελέτης εκτιμήθηκε η βιοαποδόμηση ορισμένων πρόσθετων τροφίμων (food additives), που ανήκουν στην κατηγορία των γλυκαντικών, συντηρητικών και χρωστικών ουσιών, με χρήση του πειραματικού πρωτοκόλλου OECD (μέθοδος 301F). Συγκεκριμένα μετρήθηκε το βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD) για διάρκεια 28 ημερών και συγκρίθηκε με τη θεωρητική απαίτηση σε οξυγόνο (ThΟD) των υπό διερεύνηση ουσιών. Για την πραγματοποίηση των πειραμάτων, χρησιμοποιήθηκε βιομάζα από τη δεξαμενή αερισμού της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του Λόφου του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σύμφωνα με το πειραματικό πρωτόκολλο του OECD, οι ενώσεις Aspartame, Cyclamate Na, Saccharin, Erythritol, Potassium Sorbate, Benzoic Acid και Sodium Ascorbate μπορούν να χαρακτηριστούν ως εύκολα βιοαποδομήσιμες με ποσοστό βιοαποδόμησης 83.6 ± 11.4%, 91.5 ± 5.8%, 81.0 ± 9.6%, 76.3 ± 9.2%, 104.1 ± 8.9%, 100.4 ± 4.0% και 85.9 ± 7.7%, αντίστοιχα. Αντίθετα οι ενώσεις που δεν τηρούν τους όρους του πρωτοκόλλου OECD είναι οι Alitame, Xylitol, Curcumin, Ponceau 4R, Allura Red και Stevia που παρουσιάζουν ποσοστό βιοαποδόμησης 11.4 ± 1.4%, 60,4 ± 6,4%, 52.3 ± 5.7%, 2.6 ± 0.0%, 9.4 ± 0.0%, 44.4 ± 3,3%, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, παρόλο που η Xylitol εμφανίζει ποσοστό βιοαποδόμησης άνω του 60%, το ποσοστό αυτό δεν επιτεύχθηκε εντός του χρονικού παραθύρου των 10 ημερών όπως θέτει το πρωτόκολλο του OECD 301F και επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εύκολα βιοαποδομήσιμη ένωση. Επιπλέον ενώσεις που δεν καλύπτουν τα όρια του πρωτοκόλλου, είναι οι χρωστικές Sunset Yellow και η Azorubine οι οποίες εμφανίζουν μηδενικό ποσοστό βιοαποδόμησης. Για τις ενώσεις που δεν πληρούνται οι όροι του πρωτοκόλλου απαιτούνται περαιτέρω πειράματα βιοαποδόμησης για να εκτιμηθεί με ακρίβεια η δυνατότητα βιοαποδόμησης τους.