Σχεδιασμός φορητού διαδραστικού συστήματος που απευθύνεται σε παιδιά και αποσκοπεί στην εκμάθηση της δεξιότητας του σουτ στο μπάσκετ - Αγγέλου, Γεώργιος (2023)
Η τεχνολογία εισέρχεται με όλο και εντονότερους ρυθμούς στις ζωές μας. Καθημερινά όλοι μας αλληλεπιδρούμε με όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία μας βοηθάνε σε πολλές πτυχές της ζωής μας και την κάνουν ευκολότερη. Ένας από τους τομείς είναι και ο αθλητισμός, ο οποίος έχει υιοθετήσει πολλές μορφές τεχνολογίας. Πολλά καινοτόμα διαδραστικά συστήματα τεχνολογίας, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό, τόσο την βελτίωση της απόδοσης των αθλητών, την προετοιμασία τους για συνθήκες υψηλής έντασης και ανταγωνισμού, την βελτίωση των δεξιοτήτων τους, όσο και την πρόληψη και την προστασία τους από τραυματισμούς. Ένα άθλημα το οποίο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανοιχτό την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον συγκεκριμένο χώρο, είναι το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Πολλές επαγγελματικές ομάδες καλαθοσφαίρισης, είναι διατεθειμένες να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό και να βοηθήσουν τους παίχτες τους να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό. Τεχνολογίες όπως έξυπνα φορετά εξαρτήματα, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιούνται από επαγγελματικές ομάδες σε επαγγελματίες παίχτες καλαθοσφαίρισης με κύριο σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους ,που αφορούν το άθλημα. Ο αθλητισμός νέων είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τέτοιες τεχνολογίες. Έτσι. τα παιδιά σε νεαρή ηλικία έτσι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες, οι οποίες θα τα βοηθήσουν να μάθουν καλύτερα τις βασικές δεξιότητες που αφορούν το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, σε μικρή ηλικία, δίνοντας τους την ευκαιρία, μέσω της προπόνησης και της σκληρής δουλειάς , να τελειοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες και να μπορέσουν να παίξουν το άθλημα σε υψηλό επίπεδο. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την σχεδίαση διαδραστικών τεχνολογιών για τα παιδιά. Θα πρέπει πάντα οι σχεδιαστές να λαμβάνουν υπόψιν πολλούς παράγοντες που αφορούν τη σχεδίαση για παιδιά και οι οποίοι τα διαχωρίζουν από ενήλικες ,τόσο σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο σωματικής ανάπτυξης και κινητικών ικανοτήτων. Η παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά παρουσιάζει την σχετική έρευνα υποβάθρου διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων καλαθοσφαίρισης σε μικρή ηλικία με ιδιαίτερη έμφαση στην δεξιότητα του σουτ με άλμα. Η έρευνα επικεντρώνεται σε βασικές αρχές της Αλληλεπίδρασης Παιδιού-Υπολογιστή και της Παιχνιδοποίησης και πως αυτή η σχεδιαστική προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκμάθηση νέων εννοιών και δεξιοτήτων. Τέλος παρατίθενται βασικές πληροφορίες που αφορούν την φορετή τεχνολογία και την εφαρμογή της στον τομέα του αθλητισμού. Τo παραπάνω γνωστικό υπόβαθρο αποτελεί την βάση για το σχεδιαστικό μέρος της διπλωματικής εργασίας, όπου παρουσιάζεται η προσέγγιση που ακολουθήθηκε για τη σχεδίαση ενός φορετού διαδραστικού μανικιού και μιας εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που θα είναι συνδεδεμένη με αυτό. Σκοπός αυτού του συστήματος είναι τα παιδιά να μάθουν να πραγματοποιούν την δεξιότητα του σουτ με άλμα (Jump Shot) η οποία είναι βασική στο άθλημα του μπάσκετ με την βέλτιστη δυνατή τεχνική, όπως και να ενθαρρύνει τα παιδιά, να εξασκήσουν περισσότερο τη συγκεκριμένη δεξιότητα, μέσω εξάσκησης και αναπληροφόρησης από το σύστημα. Το παραπάνω σύστημα που πραγματεύεται η παρούσα διπλωματική εργασία αξιολογήθηκε από χρήστες με ενασχόληση στο μπάσκετ σε ψυχαγωγικό επίπεδο, χωρίς κανένας από αυτούς να συμμετέχει σε σύλλογο καλαθοσφαίρισης. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ήταν αρκετά ενθαρρυντικά όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο οι χρήστες απόλαυσαν το σύστημα και όσον αφορά την διεπαφή της εφαρμογής σε γενικό βαθμό. Τέλος εντοπίστηκαν και διάφορα σημεία προς βελτίωση που αφορούν κυρίως το πρωτότυπο του διαδραστικού μανικιού που είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση της τεχνικής των νεαρών αθλητών στο σουτ.