Σχεδίαση αισθητήρα ροπής ενός βαθμού ελευθερίας για ρομποτικό βραχίονα - Αποστολάκος, Γιώργος (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του αντίστοιχου μαθήματος όπως αυτή προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η εργασία αυτή αφορά την σχεδίαση αισθητήρα ροπής ενός βαθμού ελευθερία για τον μεταμορφικό ρομποτικό βραχίονα του τμήματος. Είναι χωρισμένη σε τρία κεφάλαια με ονομασίες «Εισαγωγή», «Σχεδίαση» και «Λεπτομερής Σχεδιασμός». Το κεφάλαιο της Εισαγωγής αναλύει την σχετιζόμενη ορολογία με το υπό σχεδίαση σύστημα μέτρησης, τα είδη μέτρησης και τις τεχνολογίες αυτών των αισθητήρων και τις σχετιζόμενες τεχνολογίες μέτρησης της ροπής σε αισθητήρες ροπής, ενώ πραγματοποιείται και μία εισαγωγή των επόμενων κεφαλαίων. Το κεφάλαιο της Σχεδίασης αφορά την παραγωγή των προδιαγραφών σχεδίασης και τις όποιες επεκτάσεις αυτών, την δημιουργία προτεινόμενων γεωμετρικών διατάξεων, την επιλογή υλικού και την σύγκριση και αξιολόγηση της αποδοτικότητας τους μέσω της κατασκευής μαθηματικών μοντέλων και της χρήσης αλγορίθμου βελτιστοποίησης. Το τρίτο κεφάλαιο με ονομασία «Λεπτομερής Σχεδιασμός», αφορά την βελτιστοποίηση της προκρινόμενης δομής από το στάδιο της αξιολόγησης και την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μέτρησης, ενώ παρουσιάζονται λεπτομέρειες κατασκευής και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις. Επίσης, μελετάται το υλικό και η μέθοδος κατασκευής της συσκευασίας του αισθητήρα ως προς το κόστος του, αλλά γίνεται και συνολική κοστολόγηση του αισθητήρα.