Μελέτη συναισθηματικών πρακτόρων και της επιρροής τους στην εμπειρία του παίκτη - Αλουπή, Ειρήνη (2023)
Η μελέτη των συναισθηματικών ψηφιακών πρακτόρων έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή. Ιδιαίτερα στον χώρο της ψυχαγωγίας και των παιχνιδιών, μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία των παικτών. Έχουν γίνει έρευνες για την αλληλεπίδραση των ψηφιακών πρακτόρων με τους παίκτες σε παιγνιώδη περιβάλλοντα, όπου αυτό γίνεται φανερό. Όμως δεν έχουν μελετηθεί περιστάσεις στις οποίες η εφαρμογή τους να έχει δυσάρεστο αντίκτυπο στην εμπειρία του παίκτη. Στην εργασία αυτή μελετάται ο αντίκτυπος των συναισθηματικών πρακτόρων στην εμπειρία του παίκτη σε παιγνιώδη περιβάλλοντα. Πιο συγκεκριμένα, ο αντίκτυπος ενός ψηφιακού πράκτορα ο οποίος επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά στην άποψη του παίκτη για εκείνον, αλλά και για την εμπειρία του μέσα στο παιχνίδι. Με βάση την μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, πραγματοποιείται ένα πείραμα, πάνω σε ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό παιχνίδι βασισμένο στο Δίλημμα του Φυλακισμένου, στο οποίο συγκρίνεται ένας «αντιπαθής» συναισθηματικός πράκτορας με αντικοινωνική συμπεριφορά σε σχέση με έναν ουδέτερο πράκτορα. Οι στόχοι του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο θα συνεργάζονταν οι παίκτες με τον συναισθηματικό πράκτορα σε σχέση με τον μη συναισθηματικό, καθώς και τι άποψη θα σχημάτιζαν για αυτόν σε σχέση με τον τελευταίο. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση των πρακτόρων από τους παίκτες, ούτε στην άποψη του για αυτούς.