Αφρικανικά υφάσματα: ιστορική αναδρομή, πολιτισμική ταυτότητα & επίδραση στο σύγχρονο fashion design - Λουκρέζη, Ειρήνη (2023)
Η παρούσα διπλωματική μελέτη, με τίτλο «Αφρικανικά Υφάσματα: Ιστορική Αναδρομή, Πολιτιστική Ταυτότητα και Επίδραση στο Σύγχρονο Design» εντάσσεται στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η θεματολογία που πραγματεύεται είναι τα Αφρικανικά υφάσματα, ως βασικό χαρακτηριστικό του Αφρικανικού πολιτισμού, και η επίδραση αυτών στη σύγχρονη εποχή και το design. Σκοπός μας είναι μέσα από τη βιβλιογραφική μελέτη της ιστορίας και της, την παρατήρηση των σύγχρονων τάσεων και την έρευνα σύγχρονων πηγών και στοιχείων, να καταφέρουμε να απαντήσουμε σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Κατά πόσο τελικά η χρήση των παραδοσιακών Αφρικανικών υφασμάτων και τεχνικών από τους σύγχρονους Αφρικανούς σχεδιαστές βοήθησε και βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και στη διάδοση του συνόλου πολιτιστικού πλούτου του Αφρικανικού Πολιτισμού ανά τον κόσμο και κατά πόσο ο αξιομνημόνευτος αυτός πολιτισμός που φέρουν ως κληρονομιά λόγω της καταγωγής τους, έπαιξε ρόλο καθοριστικό στην επιτυχία των σχεδίων τους διεθνώς. β) Σε τι βαθμό επηρέασε το φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης στο να οδηγηθούν οι σύγχρονοι Δυτικοί σχεδιαστές να στραφούν στον Αφρικανικό πολιτισμό για έμπνευση και να αξιοποιήσουν την μεγάλη παράδοση των υφασμάτων στα σχέδιά τους και αν τελικά αυτό αποτελεί ‘’δώρο’’ ή απειλή για την πολιτιστική ταυτότητα της Αφρικανικής Ηπείρου. Οι στόχοι της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι οι παρακάτω: α) Η βιβλιογραφική ανάλυση της ιστορίας και των βασικών συστατικών χαρακτηριστικών του Αφρικανικού πολιτισμού, με σκοπό να σχηματίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα και να αναδείξουμε την ευρύτητα και τη σημασία του. 2) Η καταγραφή και μελέτη της τεράστιας ποικιλίας μοναδικών τεχνικών και ειδών των Αφρικανικών υφασμάτων, καθώς επίσης η διερεύνηση του ρόλου και των χρήσεών τους μέσα στις Αφρικανικές κοινωνίες και στην ιστορία τους, με σκοπό να κατανοήσουμε πλήρως το λόγο για τον οποίο αυτά τελικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Αφρικανικής Ηπείρου. 3) Η έρευνα σε σύγχρονες πηγές πάνω στις τάσεις γύρω απ’ το χώρο της μόδας, ώστε να αξιολογήσουμε τη σημασία της παράδοσης των Αφρικανικών υφασμάτων στη σύγχρονη εποχή, σε σύγκριση με άλλες ιστορικές περιόδους, τόσο ως προς τη Δύση όσο και ως προς την ίδια την Αφρική. 4) Η απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν ως προβληματική κατά την έναρξη αυτής της εργασίας, σχετικά με τον ρόλο που τελικά διαδραματίζει το design σε σχέση με την πολιτιστική ταυτότητα και το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης διεθνώς.