Σχεδίαση πολυμορφικού καθίσματος εργασίας με δυνατότητα μεταβολής της στάσης σώματος μεταξύ συμβατικής και γονυκλισίας. - Μαραζιάρης, Γεώργιος (2023)
Η εργασία αφορά τον σχεδιασμό μιας εργονομικής πολυμορφικής καρέκλας γραφείου η οποία υποστηρίζει δύο τύπους καθίσματος: 1) αυτόν του συμβατικού καθίσματος και 2) τον τύπο του καθίσματος γονυκλισίας. Στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα που απασχολούνται σε εργασία γραφείου και δεν δύνανται ή δεν προτιμούν να έχουν δύο καθίσματα εργασίας στο χώρο τους, να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πολύωρης καθιστικής στάσης που επιφέρει ο συμβατικός τρόπος καθίσματος, μέσω της πρόσβασής τους στους δυο προαναφερθέντες -συμπληρωματικούς- τύπους καθίσματος. Προς την εκπλήρωση του στόχου αυτού, το υπό σχεδίαση κάθισμα εργασίας διατηρεί την εμφάνιση και τις εργονομικές προδιαγραφές των καρεκλών γραφείου, αφενός ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τυπική εργονομική καρέκλα γραφείου και αφετέρου για να είναι ελκυστικό και γνώριμο στο μέσο χρήστη. Κατά τη διαδικασία της σχεδίασης μελετήθηκαν οι καρέκλες γραφείου και τα καθίσματα γονυκλισίας (εξαρτήματα, τρόπος λειτουργίας, αισθητική κλπ.) και πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη μέθοδο ημερολογίου. Επίσης, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά των χρηστών και του πλαισίου και τέθηκαν οι σχεδιαστικές προδιαγραφές βάσει ορισμένων λειτουργικών, εργονομικών και αισθητικών κριτηρίων. Πραγματοποιήθηκε ιδεασμός και κατόπιν αξιολόγηση και επιλέχθηκαν οι βέλτιστες λύσεις (μηχανισμοί, υλικά κλπ.) για τα επιμέρους τμήματα του προϊόντος. Τέλος, το προϊόν σχεδιάστηκε αναλυτικά σε CAD και κατασκευάστηκε ένα λειτουργικό πρωτότυπο για την αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος.