Μελέτη του φαγητού ως κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία με έμφαση το πλαίσιο της Μεσογείου: ανάλυση του φαγητού ως σύστημα επικοινωνίας και εργαλείου της συνεργατικής σχεδίασης - Γιαννόπουλος, Παναγιώτης (2023)
Το φαγητό αποτελεί πηγή ενέργειας για τους ζωικούς οργανισμούς προκειμένου να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν, καθιστώντας το ως μια βιοτική ανάγκη. Πέραν του αναγκαίου ρόλου του, ο άνθρωπος έχει εντάξει το φαγητό στον τρόπο ζωής του και ως κοινωνική ανάγκη, καθώς γύρω από αυτό έχει σχηματίσει την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα του, τις παραδόσεις και τις διάφορες εκφάνσεις της θρησκείας του, κατ’ επέκταση, δηλαδή, τον πολιτισμό του. Αποτελεί, συνεπώς, ένα μέσο διάδοσης ιδεών και ταυτοτήτων αλλά και διαφοροποίησης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, ανάλογα με τον τρόπο προσκόλλησης τους σε αυτό, καθιστώντας το έτσι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά κάθε κουλτούρας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, πραγματοποιείται η μελέτη του φαγητού όχι ως μέσο επιβίωσης, αλλά ως έννοια και πηγή κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αναλύονται οι πτυχές και τα οφέλη μιας κοινωνικής συνεύρεσης γύρω από το φαγητό και το πως αυτά δρουν στην ψυχοσύνθεση του ατόμου. Μελετάται, επίσης, η μορφή της εμπειρίας του φαγητού και ως προς τις παραδόσεις, τα έθιμα και γενικότερα η συσχέτιση του με τις κοινωνικές νόρμες. Δίνεται έμφαση στο γεωγραφικό πλαίσιο της Μεσογείου και των λαών που την απαρτίζουν και ερευνάται το πως η Μεσογειακή πολιτιστική ταυτότητα και φιλοσοφία εκφράζεται μέσω του φαγητού. Τέλος αναλύεται η συνεργατική σχεδίαση αλλά και το πως η διαδικασία του φαγητού μπορεί να αποτελέσει πιθανό εργαλείο της.