Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση και εκπαίδευση μαθητών/τριών δημοτικού με τραυλισμό - Μάντικα, Βασιλική (2023)
Τα άτομα που έχουν τραυλισμού, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και ανήκουν σε κάθε κοινωνικοοικονομική ομάδα, θρησκεία, πολιτισμό, γλώσσα και επίπεδο νοημοσύνης. Τα άτομα με τραυλισμό συχνά δέχονται αρνητικές αντιδράσεις από τον περίγυρο τους. Συγκεκριμένα τα παιδιά με τραυλισμό στο δημοτικό σχολείο, έχει αποδειχθεί ότι βιώνουν αρνητικές εμπειρίες στο σχολικό περιβάλλον, εξαιτίας της διαταραχής τους. Οι εκπαιδευτικοί παίζουν σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση και στην διαχείριση του τραυλισμού τους. Αν και αυτό προκύπτει από πολλές έρευνες στον διεθνή χώρο, μελέτες που εστιάζουν στον ρόλο τους και στις στρατηγικές που χρησιμοποιούν στην εκπαίδευση παιδιών με τραυλισμό , εκλείπουν. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνήσει τον ρόλο του/της εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση μαθητών/τριών δημοτικού με τραυλισμό. Επιμέρους αυτή η έρευνα θα εξετάσει την θέση ενός παιδιού με τραυλισμό στο σχολείο, τον ρόλο του/της εκπαιδευτικού και του σχολείου σε παιδιά με τραυλισμό και τις στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του τραυλισμού στα παιδιά δημοτικού. Η παρούσα έρευνα πρόκειται για μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση 20 άρθρων, τα όποια έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά την τελευταία δεκαετία. Η ανάλυση των δεδομένων ήταν μεικτή συνδυάζοντας ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους.Τα ευρήματα που προκύπτουν, αναφέρουν σχετικά με τη θέση του/της μαθητή/τριας με τραυλισμό στο δημοτικό, ότι τα παιδιά αυτά νιώθουν άγχος εξαιτίας των απαιτήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν και ότι οι αρνητικές αντιδράσεις του σχολικού τους περίγυρου βλάπτουν την κοινωνικοποίηση τους. Προκύπτει ακόμα, ότι το σχολείο και ο/η εκπαιδευτικός κατέχουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, που θα στοχεύον στην αποδοχή των παιδιών με αυτή την διαταραχή, τόσο στο σχολικό πλαίσιο όσο και στην μελλοντική ενήλικη ζωή. Αναφορικά με τις στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του τραυλισμού προέκυψε ότι κρίνεται αναγκαία η υιοθέτηση ενός προγράμματος διαχείρισης που θα ενσωματώνει όλες τις πτυχές της διαταραχής και ενός προγράμματος συνεργασίας των εκπαιδευτικών με λογοπαθολόγους. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού είναι καταλυτικός, καθώς υιοθετώντας κατάλληλες στρατηγικές διαχείρισης του τραυλισμού και λαμβάνοντας υπόψιν την θέση των παιδιών που τραυλίζουν, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον τραυλισμού τους.