Γλώσσα και πολιτισμός στα σχολικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στη διασπορά: επεξεργασία με τη μεθοδολογία των σωμάτων κειμένων - Καράμπελα, Πασχαλία (2023)
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά. Όσον αφορά στο θεωρητικό πλαίσιο θα παρουσιαστεί η διδασκαλία της γλώσσας στη διασπορά, ως αντικείμενο της διδασκαλίας δεύτερης/ξένης γλώσσας και τα σχετικά εγχειρίδια καθώς και η συνεισφορά των σωμάτων κειμένων για τη διδασκαλία της δεύτερης/ ξένης γλώσσας, ειδικά με εφαρμογές στο γλωσσικό υλικό και τα γλωσσικά εγχειρίδια. Στόχος της εργασίας είναι καταρχάς η ψηφιοποίηση γλωσσικών εγχειριδίων και η μετατροπή του ψηφιοποιημένου υλικού σε επεξεργάσιμη μορφή. Το ψηφιοποιημένο αυτό υλικό έχει πλήθος εφαρμογών, όπως στη διδασκαλία της γλώσσας, στη γλωσσολογία, στη διατήρηση της γλωσσικής κληρονομιάς, στην κοινωνιολογία, στην ανθρωπολογία, στην ιστορία κ.α. Δεύτερος στόχος της εργασίας είναι η μελέτη του ψηφιοποιημένου υλικού. Τρίτος στόχος είναι μια πρώτη αυτόματη επεξεργασία του γλωσσικού υλικού με τη μεθοδολογία σωμάτων κειμένων για την εξόρυξη του λεξιλογίου που χρησιμοποιείται σε αυτό. Τέταρτος στόχος είναι η διερεύνηση ειδικού θέματος που θα αναδειχθεί από το ίδιο το υλικό. Όσον αφορά στη μεθοδολογία έρευνας, θα περιγραφεί η εύρεση, συλλογή, ψηφιοποίηση, οργάνωση και επεξεργασία του υλικού ενώ στα αποτελέσματα θα παρουσιαστεί το ψηφιοποιημένο σε επεξεργάσιμη μορφή γλωσσικό υλικό και αποτελέσματα της επεξεργασίας του με εργαλεία σωμάτων κειμένων. Η συγκεκριμένη έρευνα θα εφαρμοστεί στο εγχειρίδιο ‘Κυριακούδη, Μ. (1979). Ευγενική Κληρονομιά. Stamford, Connecticut: James Publications.’. Τέλος, θα γίνουν προτάσεις περαιτέρω εφαρμογών του ψηφιοποιημένου γλωσσικού υλικού για μελλοντική έρευνα.