Χρόνος και ρηματική όψη στην ελληνική και στην ιταλική: μία αντιπαραβολική εξέταση - Παπαδοπούλου, Στέλλα (2023)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια συγκριτική ανάλυση των ρηματικών συστημάτων της ελληνικής και της ιταλικής ως προς τη δήλωση του γραμματικού χρόνου και της ρηματικής όψης. Καθένα από τα δύο γλωσσικά συστήματα εξετάζεται ξεχωριστά, προκειμένου να εντοπιστούν τόσο οι διαθέσιμοι μορφολογικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί για να πραγματώσει καθεμιά από τις δύο αυτές κατηγορίες, όσο και οι σημασιολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την αναγκαία διαπλοκή των δύο σε επίπεδο γλωσσικής χρήσης. Διαπιστώνονται κοινά γνωρίσματα αλλά και σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο γλωσσών, που μπορούν να σταθούν χρήσιμα ως θεωρητικό εργαλείο στα χέρια της διδασκαλίας της γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης.