Διδακτική αξιοποίηση της κρητικής διαλέκτου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Μπενέκης, Δημήτριος-Ελευθέριος (2023)
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η καταγραφή των στάσεων που χαρακτηρίζουν τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέναντι στην κρητική διάλεκτο και κατ’ επέκταση στις νεοελληνικές διαλέκτους. Στο θεωρητικό τμήμα της, η εργασία δίνει έμφαση τόσο στη σημασία των νεοελληνικών διαλέκτων όσο και στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κρητικής διαλέκτου. Συνάμα, επισημαίνεται η θέση που κατέχουν οι νεοελληνικές διάλεκτοι στην ελληνική εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών σχετικά με τις στάσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και των φοιτητών/τριών απέναντι στην κρητική διάλεκτο και τη διδασκαλία της. Έπειτα, παρατίθεται το ερευνητικό κομμάτι της διπλωματικής εργασίας, για την επιτυχή διεξαγωγή της οποίας, χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική μέθοδος, αφού δόθηκαν ερωτηματολόγια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Τα ερωτηματολόγια δόθηκαν δια ζώσης στο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιά που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πλειονότητα τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας, υποστηρίζουν τη χρήση των διαλέκτων/ιδιωμάτων και συγκεκριμένα της κρητικής διαλέκτου όχι μόνο στο σχολικό αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον. Επιπλέον, καταδεικνύεται ότι οι συμμετέχοντες τάσσονται υπέρ της ένταξης αυτής κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση και εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συνεπώς, η επαφή των μαθητών με τις διαλέκτους/ιδιώματα στοχεύει στην κατάρριψη στερεοτυπικών αντιλήψεων που σχετίζονται με τις γλωσσικές ποικιλίες. Λέξεις-κλειδιά: νεοελληνικές διάλεκτοι, κρητική διάλεκτος, εκπαίδευση, στάσεις εκπαιδευτικών και μαθητών, σχολικά εγχειρίδια.