Η απόδοση και η συμφωνία του γραμματικού γένους στην ελληνική και την ιταλική: συγκριτική ανάλυση και προεκτάσεις στη διδασκαλία της ελληνικής ως Γ2 σε ιταλόφωνο κοινό - Χουντάλου, Γεωργία (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια μορφοσυντακτικής ανάλυσης των φαινομένων της απόδοσης, της δήλωσης και της συμφωνίας του γραμματικού γένους της Ελληνικής και της Ιταλικής. Αρχικά, πραγματοποιείται μια διαγλωσσική παρουσίαση των βασικών σημείων που σχετίζονται με την έννοια του γένους κι έπειτα περιγράφονται διεξοδικά τα επιμέρους γραμματικά φαινόμενα ανά γλώσσα. Επιχειρείται η αποτύπωση των κανονικοτήτων, καθώς και των αναντιστοιχιών που εμφανίζονται σε καθένα από τα δυο γλωσσικά συστήματα, με στόχο την ανάδειξη των ομοιοτήτων και των διαφορών που εντοπίστηκαν. Απώτερος σκοπός του παρόντος πονήματος αποτελεί η διευκόλυνση της κατάκτησης του γραμματικού γένους, μέσα από την επισήμανση των περιοχών που προβλέπεται να δυσκολέψουν τους/τις ιταλόφωνους/ιταλόφωνες μαθητές/μαθήτριες της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας προς την κατεύθυνση του εμπλουτισμού της διδακτικής πράξης με τα ευρήματα αυτά.