Γλωσσική ιδεολογία, τοποθέτηση και ταυτότητα: αντιλήψεις μαθητ(ρι)ών επαγγελματικού λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) της Λέσβου για την τοπική γλωσσική ποικιλότητα - Καραβία, Πηγή (2023)
Στη διπλωματική εργασία με τίτλο «Γλωσσική ιδεολογία, τοποθέτηση και ταυτότητα: Αντιλήψεις μαθητ(ρι)ών Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) της Λέσβου για την τοπική γλωσσική ποικιλότητα», επιχειρείται ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα υποκείμενα της έρευνας, ως μία κοινότητα πρακτικής, αντιλαμβάνονται, κατανοούν, κατηγοριοποιούν, αξιολογούν και νοηματοδοτούν την τοπική γλωσσική ποικιλότητα. Επιπλέον διερευνάται η σχέση της γλωσσικής ιδεολογίας και συμπεριφοράς με την οικοδόμηση κοινωνικών ταυτοτήτων σχετικών με το φύλο, την ηλικία, τη μόρφωση, τον τόπο καταγωγής κ.ά. αλλά και επικοινωνιακές περιστάσεις και κοινωνικές σχέσεις (οικογένεια, σχολείο, φίλοι, δημόσια διοίκηση κ.ά.). Τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα αφορούν α) τον γλωσσικό αυτό- και ετερο- προσδιορισμό, β) της γλωσσικές πρακτικές μέσα από της οποίες τα υποκείμενα τοποθετούνται και διαπραγματεύονται με κυρίαρχους λόγους (υφοποίηση, χιούμορ, διαγλωσσικότητα, μίξη/εναλλαγή κωδίκων κ.ά.), γ) τη διαδικασία κατασκευής ταυτότητας μέσω της γλωσσικής επικοινωνίας και ιδεολογίας και δ) τη σχέση της γλωσσικής ιδεολογίας και συμπεριφοράς με κοινωνικές αξίες, ομάδες και δομές, με εξουσιαστικές σχέσεις καθώς και με τον εθνικό ηγεμονικό λόγο. Με θεωρητικούς και μεθοδολογικούς άξονες από της χώρους της κοινωνιογλωσσολογίας, της εθνογραφίας της επικοινωνίας και της εθνομεθοδολογίας, με βασικά εργαλεία την ημιδομημένη ομαδική συνέντευξη, τη συμμετοχική και θεατή μη συμμετοχική παρατήρηση και, τέλος, μέσω της μεταγλώσσας των υποκειμένων, των αφηγήσεων και ιστοριών ζωής της και της λαϊκής γλωσσολογικής έκφρασης (folk linguistics), πραγματοποιήθηκε η καταγραφή, συλλογή και ανάλυση των δεδομένων που «απάντησαν» της ερευνητικές υποθέσεις. Μετά από την παρουσίαση της θεωρητικής πλαισίωσης της έρευνας, του αντικειμένου, των ερωτημάτων, υποθέσεων και της μεθοδολογίας της, ακολουθούν πληροφορίες σε σχέση με το δημογραφικό και διαλεκτολογικό προφίλ του ερευνητικού πεδίου. Η παρουσίαση και ανάλυση των δεδομένων αποτελεί το κύριο μέρος της εργασίας, το οποίο καταλήγει στα συμπεράσματα της έρευνας. Στο κέντρο της βρίσκεται η διείσδυση της κυρίαρχης γλωσσικής ιδεολογίας στον τρόπο με τον οποίο τα νεαρά υποκείμενα οικοδομούν την ταυτότητά της σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινότητας, τοποθετούνται και αναπαράγουν κοινωνικές σχέσεις και αξίες και ταυτόχρονα η ανάδυση της «ενδιάμεσου» λόγου και η επιλογή γλωσσικών πρακτικών ως μέσων αντίστασης των υποκειμένων στην εξουσία τόσο της παράδοσης όσο και της ομογενοποιητικής ορμής του εθνικού λόγου.