Αντιπαραβολική μορφοφωνολογική ανάλυση των φαινομένων sandhi ελληνικής-γαλλικής και διδακτική προσέγγιση - Ζωάκος, Λυκούργος (2023)
Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία επιχειρεί να διερευνήσει και να περιγράψει τους φωνολογικούς – φραστικούς κανόνες sandhi στη νέα ελληνική και τη γαλλική γλώσσα και να προβεί σε συγκριτική ανάλυσή τους. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της εργασίας είναι η βιβλιογραφική επισκόπηση του βασικού θεωρητικού υπόβαθρου που αφορά τη διεπαφή της φωνολογίας με τη μορφοσύνταξη, τα προσωδιακά συστατικά στα οποία εφαρμόζονται οι φραστικοί κανόνες, τον ορισμού του πεδίου και μια σύντομη ιστορική αναδρομή γύρω από τον όρο sandhi. Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή των φαινομένων διαδοχικά στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα και στη συνέχεια η αντιπαραβολική τους θεώρηση, με σκοπό την εξαγωγή τυπολογικών συμπερασμάτων που αφορούν σε ομοιότητες και διαφορές σε επίπεδο μορφής, δομής και λειτουργίας στο εκάστοτε γλωσσικό σύστημα. Εν συνεχεία, περιλαμβάνεται μια σύντομη πρόταση διδακτικής αξιοποίησης του μορφοφωνολογικού φαινομένου liaison σε ελληνόφωνο μαθητικό κοινό το οποίο διδάσκεται τη γαλλική ως ξένη γλώσσα. Η μελέτη έδειξε ότι οι φραστικοί κανόνες εφαρμόζονται ως επί το πλείστον βαθμιαία στα προσωδιακά πεδία της φωνολογικής λέξης, της κλιτικής ομάδας, της φωνολογικής φράσης και της επιτονικής φράσης, καθώς και ότι πολλοί από τους φωνολογικούς κανόνες που εμπεριέχουν sandhi φαινόμενα είναι ενεργοί τόσο στην ελληνική όσο και τη γαλλική, ενώ άλλοι είναι ενεργοί σε ένα εκ των δύο γλωσσικών συστημάτων. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η κατανόηση των φραστικών κανόνων μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας από ελληνόφωνους/ες σπουδαστές/τριες.