Επεξεργασία σχολικών εγχειριδίων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στη διασπορά με τη μεθοδολογία σωμάτων κειμένων: μύθοι του Αισώπου του 1950 - Σιάσου, Αμαλία (2023)
Από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης των Ελλήνων στη διασπορά, υπήρξε έντονη επιθυμία για επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα, που τους χώριζαν με την Ελλάδα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν φορείς τόσο από την Ελλάδα όσο και από την χώρα διαμονής προκειμένου να υπάρξουν τα κατάλληλα σχολικά εγχειρίδια για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας (Kaliambou, 2020). Στην παρούσα εργασία, αντικείμενο μελέτης είναι το βιβλίο «Μύθοι του Αισώπου, Αναγνωστικόν δια την Δευτέραν ή Τρίτην Τάξιν των Ελληνικών Σχολείων της Διασποράς». Με τη βοήθεια των σωμάτων κειμένων, θα διερευνηθεί ο στόχος του συγκεκριμένου βιβλίου για τους μαθητές της διασποράς. Οι μύθοι του Αισώπου τοποθετούν ως ήρωες τα ζώα, τα οποία παρουσιάζονται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αντικατοπτρίζουν ανθρώπινες φιγούρες.