Κατανομή κλιτικών αντωνυμιών στη βουλγαρική και την ελληνική γλώσσα: ζητήματα παρεμβολής - Siveva, Steli (2023)
Η παρούσα εργασία έχει στόχο τη μελέτη της κατανομής των αντωνυμικών κλιτικών στη βουλγαρική και ελληνική γλώσσα. Μέσα από την αντιπαραβολική ανασκόπηση της σειράς που ακολουθούν οι κλιτικές αντωνυμίες, αλλά και της θέσης που καταλαμβάνουν στις φράσεις και τις προτάσεις, επιδιώκεται να εντοπιστούν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο παραπάνω γλωσσικών συστημάτων. Όπως φαίνεται από τις μελέτες των αντωνυμικών κλιτικών στη βουλγαρική (Tomić 2006) και την ελληνική (Anagnostopoulou 1994), η αντικατάσταση προτασιακών όρων, όπως για παράδειγμα ονοματικών φράσεων καθώς και άλλων δομών από κλιτούς αντωνυμικούς τύπους, εμφανίζεται σε διαφορετικές περιοχές, διαμορφωμένες με βάση συγκεκριμένους περιοριστικούς μηχανισμούς (Spencer & Luís 2012). Προκειμένου να εξεταστεί η εν λόγω γραμματική κατηγορία αλλά και τυχόν ζητήματα παρεμβολής στη χρήση των αντωνυμικών κλιτικών, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκμάθηση της ελληνικής από βουλγαρόφωνους ομιλητές/ ομιλήτριες, πραγματοποιούμε ποιοτική έρευνα με σκοπό τη συγκέντρωση και ανάλυση φυσικών γλωσσικών δεδομένων. Τέλος, μέσα από την αποδελτίωση, την εξέταση και την ανάλυση των συλλεχθέντων γλωσσικών πληροφοριών, οργανώνουμε διδακτική πρόταση που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού γλωσσικού υλικού βασισμένο στη διαμόρφωση δραστηριοτήτων εστιασμένων στην παραπάνω γραμματική ενότητα.