Έμφυλα στερεότυπα και αναπαραστάσεις στη σειρά αυτοτελών επεισοδίων «ελληνικά παραμύθια» - Παπαγεωργίου, Κυριακή (2023)
Στην παρούσα εργασία επιχειρήθηκε η μελέτη των έμφυλων ταυτοτήτων που κατασκευάζονται μέσω της αφήγησης και η διερεύνηση των έμφυλων στερεοτύπων στη σειρά αυτοτελών επεισοδίων «Ελληνικά Παραμύθια» που προβάλλεται από το Youtube και γνωρίζει ευρεία αποδοχή από το παιδικό κοινό. Για τις ανάγκες της εργασίας επιλέχθηκαν τέσσερα από τα δημοφιλέστερα επεισόδια της σειράς, τα οποία αποτελούν διασκευές γνωστών ευρωπαϊκών λαϊκών παραμυθιών από τη συλλογή των αδερφών Grimm. Η αφηγηματική ανάλυση βασίστηκε στο δομικό μοντέλο ανάλυσης προφορικών αφηγήσεων του Labov και στις αρχές της θεωρίας της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου. Κατά τη μελέτη των επεισοδίων δόθηκε έμφαση στη μελέτη των ταυτοτήτων που κατασκευάζονται από τους αρσενικούς και θηλυκούς χαρακτήρες, κατά τη γλωσσική διεπίδραση, στον τρόπο οπτικής αναπαράστασης των ηρώων/ηρωίδων, καθώς και στα επαγγέλματα και τις ασχολίες τους. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ο τρόπος παρουσίασης των αντρικών και γυναικείων χαρακτήρων ενισχύει την ανακύκλωση των παραδοσιακών έμφυλων στερεοτύπων.