Διερεύνηση των απόψεων των εργαζομένων σε τηλεργασία σχετικά με την προστασία δικαιωμάτων των εργαζομένων - Καρέλα, Εύα Μαρία (2023)
Η επιδημία του Covid-19 έχει αναγκάσει εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως να εργάζονται μέσω τηλεργασίας ως ένα αποτελεσματικό και αναγκαίο μέτρο για τον έλεγχο και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Παρά τα οφέλη της τηλεργασίας, πρόκειται για έναν τρόπο εργασίας ο οποίος ενέχει πολλούς κινδύνους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και των οργανισμών. Πραγματοποιήθηκε πρωτογενής ποσοτική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση των απόψεων και των εμπειριών των εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων τους στο πλαίσιο της τηλεργασίας. Διαμοιράστηκε δομημένο ερωτηματολόγιο σε εργαζόμενους όλων των κλάδων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στο πλαίσιο της τηλεργασίας υφίσταται σε μεγάλο βαθμό επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του ονοματεπώνυμου, του τηλεφωνικού αριθμού και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, αλλά μετρίου βαθμού επιτήρηση δεδομένων. Οι συμμετέχοντες είναι αβέβαιοι ως προς την ασφάλεια και ανεπαρκώς ενημερωμένοι σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους. Στο πλαίσιο της τηλεργασίας βρέθηκε πως κυμαίνονται μέτρα ασφαλείας καλού επιπέδου, όσον αφορά τον αριθμό και το είδος, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η μετάβαση στην τηλεργασία, τα οποία όμως χρίζουν οπωσδήποτε περαιτέρω βελτίωσης