Απαιτήσεις ασφάλειας για τις πληροφοριακές υποδομές σύμφωνα με τις οδηγίες NIS - Βασιλείου, Παναγιώτης (2023)
Παρά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά της, η οδηγία για την ασφάλεια των δικτύων και συστημάτων πληροφοριών (οδηγία NIS), η οποία άνοιξε το δρόμο για μια σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία, τη θεσμική και κανονιστική προσέγγιση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε πολλά κράτη μέλη, έχει ήδη απέδειξε τους περιορισμούς του. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας (που εντάθηκε από την κρίση του COVID-19) έχει διευρύνει το τοπίο απειλών και φέρνει νέες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν προσαρμοσμένες και καινοτόμες απαντήσεις. Πλέον, οποιαδήποτε διαταραχή, ακόμη και αυτή που αρχικά περιοριζόταν σε μία οντότητα ή έναν τομέα, μπορεί να έχει διαδοχικά αποτελέσματα ευρύτερα, με δυνητικά εκτεταμένες και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, όπως ανακοινώθηκε στην Ανακοίνωση για τη Διαμόρφωση του Ψηφιακού Μέλλοντος της Ευρώπης, η Επιτροπή επιτάχυνε την αναθεώρηση της Οδηγίας έως το τέλος του 2020, πραγματοποίησε εκτίμηση επιπτώσεων και παρουσίασε νέα νομοθετική πρόταση. Επομένως, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία θα αναλύσει την οδηγία NIS καθώς και τις προτεινόμενες προτάσεις και απαιτήσεις που γίνονται ώστε να ολοκληρωθεί η NIS2.