Μελέτη διαφόρων μοντέλων σε ιατρικά συστήματα έκτακτης ανάγκης - Διαμαντίδη, Νίκη Χριστίνα (2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφονται κάποια από τα πολλά μαθηματικά μοντέλα συστημάτων έκτακτων ιατρικών συστημάτων, όπου στόχος είναι βρεθεί το βέλτιστο μοντέλο που θα μεγιστοποιεί την κάλυψη και την ποιότητα του συστήματος. Μέσα από την μαθηματική μοντελοποίηση λοιπόν μας δίνεται η δυνατότητα να μελετήσουμε δυναμικά συστήματα, τα οποία μετασχηματίζοντας ένα πραγματικό φαινόμενο σε μία προσομοίωση παράγοντας ένα αποτέλεσμα, με σκοπό να κατανοήσουμε την συμπεριφορά του φαινομένου. Σύμφωνα λοιπόν με την προσέγγιση και τις μεταβλητές που επιλέγουν οι ερευνητές να εισάγουν στο πρόβλημα τους, δημιουργούνται και τα μοντέλα. Συγκεκριμένα στα ιατρικά συστήματα έκτακτης ανάγκης (EMS) παίζουν ρόλο η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, πόσα είδη ασθενοφόρων απασχολούν ένα σύστημα, τι προσωπικό απασχολείται, τα υψηλά κατασκευαστικά έξοδα και πολλά άλλα. Όλα αυτά αναλόγως με το τι θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε δημιουργούν και τον ανάλογο τύπο μοντέλου. Σε αυτήν την εργασία παρουσιάζονται διάφορα μοντέλα και έχουν χωριστεί ανάλογα με το είδος προσέγγισης τους. Το πρώτο από αυτά είναι τα στατικά και ντετερμινιστικά μοντέλα, τα οποία είναι ακέραιου γραμμικού προγραμματισμού βέλτιστης κάλυψης και δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανότητα ένα ασθενοφόρο να είναι απασχολημένο με αποτέλεσμα δημιουργείται υπερεκτίμηση της πραγματικής κάλυψης , για να αντισταθμιστεί λοιπόν αυτό το δεύτερο είδος που είναι τα πιθανοτικά μοντέλα τοποθεσίας τα οποία εντοπίζουν τα ασθενοφόρα μεγιστοποιώντας την αναμενόμενη κάλυψη. Και τέλος τα αναλυτικά μοντέλα σχεδιασμού στα οποία οι αποφάσεις αφορούν τον προσδιορισμό της θέσης του οχήματος καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε κάθε ιατρικό κέντρο. Για την εύρεση βέλτιστων λύσεων χρησιμοποιείται μαθηματικός προγραμματισμός και εναλλακτικά χρησιμοποιούνται κάποιες ευρετικές τεχνικές για την επίλυση δυσκολιών. Στα παρακάτω κεφάλαια αναφέρονται κάποια από τα μοντέλα που κατατάσσονται στα αντίστοιχα είδη, οι στόχοι των μοντέλων καθώς και κάποιες εφαρμογές ερευνητών δίνοντας αποτελέσματα βελτιστοποίησης και κίνητρο για την μετέπειτα εξέλιξη αυτών.