Συγκριτική μελέτη αραβικής και ελληνικής φρασεολογίας: διδακτικές εφαρμογές σε ενήλικες ελληνόφωνους/-ες διδασκόμενους/-ες την αραβική γλώσσα ως ξένη - Μανώλη, Γεωργία (2022)
Αντικείμενο έρευνας της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η συγκριτική εξέταση στοιχείων φρασεολογίας στην αραβική και ελληνική γλώσσα. Η φρασεολογία ως αναπόσπαστο τμήμα του λεξιλογίου οποιασδήποτε Γ1/Γ2, θα διερευνηθεί ως προς την τυπολογία, τα χαρακτηριστικά της και τις κατάλληλες διδακτικές εφαρμογές, η εφαρμογή των οποίων επικουρεί στην εκμάθηση της αραβικής γλώσσας ως ξένης σε ελληνόφωνους, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η φρασεολογία αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του λεξιλογίου μιας γλώσσας και η άνετη χρήση στερεότυπων εκφράσεων συνιστά δείκτη επικοινωνιακής επάρκειας. Στην εργασία αυτή, θα διερευνηθεί η παρουσία στερεότυπων εκφράσεων στις αραβικές ηλεκτρονικές εφημερίδες και ο βαθμός ιδιωτισμικότητάς τους, δηλαδή η ομοιότητα ή η διαφορετικότητά τους σε σύγκριση με τη φρασεολογία της ελληνικής γλώσσας. Ειδικότερα, η ποικιλία εννοιολογικών μεταφορών της αραβικής φρασεολογίας θα μελετηθεί σε σύγκριση με την αντίστοιχη ποικιλία της ελληνικής φρασεολογίας, όσον αφορά (α) τις ίδιες εννοιολογικές μεταφορές σύμφωνα, δηλαδή, με την ισοδυναμία ή τη διαφορετικότητα των γλωσσικών εκφράσεων, (β) τις διαφορετικές εννοιολογικές μεταφορές στις δύο γλώσσες και (γ) τις λέξεις και εκφράσεις που έχουν παρόμοιο κυριολεκτικό ή ταυτόσημο, αλλά διαφορετικό μεταφορικό νόημα.