Η διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας σε παιδιά πρόσφυγες: διδακτικές προτάσεις για την ανάπτυξη της μορφολογικής ενημερότητας αλλόγλωσσων προσφύγων μαθητών και μαθητριών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Σαχπεκίδου, Ευλαμπία (2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας σε αλλόγλωσσα παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας και αποσκοπεί στη διατύπωση κατάλληλων διδακτικών προτάσεων για τη διδασκαλία των ουσιαστικών και την ανάπτυξη της μορφολογικής τους ενημερότητας στα ελληνικά. Συγκεκριμένα, η εργασία αποτελείται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το εφαρμοσμένο. Στο πρώτο και θεωρητικό μέρος αναπτύσσονται οι βασικές θεωρητικές έννοιες που σχετίζονται με την κατάκτηση της δεύτερης/ξένης γλώσσας και παρουσιάζονται οι πιο διαδεδομένες παραδοσιακές και σύγχρονες γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις που αφορούν στην κατάκτηση της γραμματικής της δεύτερης/ξένης γλώσσας, συνεπώς και των ουσιαστικών. Ακόμη, προβάλλονται οι κατηγοριοποιήσεις των ουσιαστικών στις διάφορες νεοελληνικές γραμματικές και θεωρητικές μελέτες, αλλά και οι βασικότεροι παράμετροι γύρω από τη διδασκαλία και την κατάκτηση των ουσιαστικών της νέας ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Τέλος, επιχειρείται μία σύντομη κριτική αποτίμηση του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιείται στις Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) και τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε και η διδακτική πρόταση της εργασίας. Το εφαρμοσμένο μέρος αποτελεί ουσιαστικά μία διδακτική πρόταση, η οποία δίνεται με τη μορφή διδακτικού σεναρίου. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κλιτικής μορφολογικής ενημερότητας των αλλόγλωσσων προσφύγων μαθητών/τριών, όπως αυτή πραγματώνεται στην κλίση των νεοελληνικών ουσιαστικών. Αφορά μαθητές/τριες που ηλικιακά ανήκουν στις τάξεις Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού (10-12 ετών) και που στα ελληνικά βρίσκονται στο επίπεδο Α2. Ως βάση της διδακτικής πρότασης τέθηκαν οι δυνατότητες και αδυναμίες των μαθητών/τριών του επιπέδου αυτού γύρω από τα νεοελληνικά ουσιαστικά, η μεθοδολογία διδασκαλίας των ουσιαστικών αλλά και οι αποδοτικότερες γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις, όπως παρουσιάζονται στο θεωρητικό κομμάτι της εργασίας, οι αρχές της διαπολιτισμικής προσέγγισης και της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου διδασκαλίας. Στα πλαίσια της διδακτικής πρότασης εμπεριέχονται διάφορες δραστηριότητες και ασκήσεις, θεωρία και γραμματικοί κανόνες, που αποσκοπούν στην κατάκτηση και εξάσκηση στα υπό διδασκαλία ουσιαστικά.