H χρήση της διδακτικής μεθόδου project από εκπαιδευτικούς ξενόγλωσσων μαθημάτων για την κατάκτηση της Γ2 και οι εκτιμήσεις τους αναφορικά με τη χρησιμότητά της ως διδακτικό εργαλείο - Μαραμής, Αθανάσιος (2022)
Η διδακτική μέθοδος Project είναι μια συνδυαστική μέθοδος η οποία μέσω της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας έχει ως στόχο της την ορθότερη κατάκτηση της γλώσσας – στόχου και την εμβάθυνση των γνώσεων μέσα από τα βιώματα, τις εμπειρίες και την καθημερινότητα η οποία περιβάλλει τους συμμετέχοντες είτε σε κοινωνικό αλλά ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετήσει το κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν οποιαδήποτε γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη χρησιμοποιούν τη διδακτική μέθοδο Project στα πλαίσια της διδασκαλίας τους και ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τη χρησιμότητα της μεθόδου ως προς την κατάκτηση της γλώσσας – στόχου. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 56 εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν οποιαδήποτε γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη, είτε στο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό και ανεξάρτητα από τα έτη προϋπηρεσίας τα οποία είχαν στην εκπαίδευση. Η έρευνα έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου το οποίο διαμοιράστηκε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπληρώθηκε μέσω της πλατφόρμας Google forms και αποτελούνταν από τέσσερις ενότητες. Αρχικά, οι ερωτήσεις της πρώτης ενότητας είχαν να κάνουν με τα δημογραφικά στοιχεία των ερωτηθέντων και η δεύτερη ενότητα αποσκοπούσε στην εξακρίβωση της εμπειρίας που είχαν οι ερωτηθέντες σχετικά με τη μέθοδο Project. Στην τρίτη ενότητα του ερωτηματολογίου σκοπός ήταν να απαντηθεί το εάν κατά την υλοποίηση ενός σχεδίου εργασίας εφαρμόζονται όλα τα βήματα και ποιες είναι οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών ως προς τα μοντέλα, τη χρονική διάρκεια και τις κατηγοριοποιήσεις που επιλέγουν να εφαρμόζουν στα πλαίσια της διδασκαλίας τους. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα το ζητούμενο ήταν οι εκπαιδευτικοί να αξιολογήσουν τη μέθοδο Project και να εκτιμηθεί αν η διαδικασία και τα όσα υποστηρίζει η συγκεκριμένη μέθοδος είναι τόσο επικερδή και προσοδοφόρα τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν οι εκπαιδευτικοί να έχουν θετική άποψη για την εφαρμογή της μεθόδου Project κατά τη διδασκαλία και πως οι ίδιοι σκοπεύουν να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν στα πλαίσια της διδασκαλία τους. Συμπερασματικά, φαίνεται πως τα οφέλη της μεθόδου Project, πέρα από το γνωστικό επίπεδο το οποίο κατακτάται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, επιδρούν επίσης σε κοινωνικό αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Τα παιδιά μέσα από την εφαρμογή ενός σχεδίου εργασίας δραστηριοποιούνται πιο ενεργά, συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό και τους δίνονται κίνητρα για εξέλιξη και ενίσχυση των γνώσεων τους.