Διερεύνηση παραγόντων επίδρασης στην πρόθεση των εκπαιδευτικών για ενσωμάτωση της υπολογιστικής σκέψης στην εκπαιδευτική πράξη με εφαρμογή του μοντέλου αποδοχής τεχνολογίας - Πραντσούδη, Σταυρούλα (2022)
Δεδομένης της διαρκώς αυξανόμενης χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή, και του ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη συντελείται, οι προσπάθειες για ενσωμάτωση της Πληροφορικής στην γενική εκπαίδευση γίνονται όλο και πιο συστηματικές διεθνώς. Ως εννοιολογικό όχημα για την επιτυχή ενσωμάτωση της Πληροφορικής στην εκπαίδευση προτάθηκε η έννοια της Υπολογιστικής Σκέψης (ΥΣ), τροφοδοτώντας διεθνή διάλογο σχετικά με την κατάλληλη μεθοδολογία καλλιέργειας και αξιολόγησής της. Η επιτυχία, ωστόσο, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής καινοτομίας εξαρτάται καθοριστικά από το έμψυχο δυναμικό που θα κληθεί να την υλοποιήσει, τους εκπαιδευτικούς. Η διατριβή εντάσσεται στο πεδίο της προώθησης της ενσωμάτωσης της Υπολογιστικής Σκέψης στην εκπαίδευση, διερευνώντας τους παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν στην πρόθεση των εκπαιδευτικών να την ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική τους πρακτική. Ως θεωρητικό μοντέλο διερεύνησης των παραγόντων αυτών χρησιμοποιείται το Μοντέλο Αποδοχής της Τεχνολογίας, σύμφωνα με το οποίο, η πρόθεση του ατόμου να εντάξει μια τεχνολογία στην εκπαιδευτική του πρακτική εξαρτάται από την εκτιμώμενη χρησιμότητα, την εκτιμώμενη ευκολία χρήσης και την στάση του ατόμου έναντι της τεχνολογίας αυτής. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των παραπάνω παραγόντων, καθώς και πιθανών εξωτερικών παραγόντων που επιδρούν σε αυτούς, στην πρόθεση των εκπαιδευτικών να ενσωματώσουν την ΥΣ στην εκπαιδευτική πρακτική τους. Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Κάστορας-Bebras GR αξιοποιήθηκε ως παρέμβαση προώθησης της ΥΣ στην εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό ως συντονιστές των σχολικών τους μονάδων συμμετείχαν σε έρευνα που διενεργήθηκε με στόχο την αποτίμηση της εμπειρίας συμμετοχής στον Διαγωνισμό και την διερεύνηση της επίδρασης της συμμετοχής αυτής στους παράγοντες του Μοντέλου Αποδοχής της Τεχνολογίας. Από την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων επιβεβαιώνεται η ισχύς του Μοντέλου Αποδοχής της Τεχνολογίας και εξάγεται το συμπέρασμα ότι η διοργάνωση μαζικών, άτυπων εκδηλώσεων, όπως οι Διαγωνισμοί, με ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το ελκυστικό εκπαιδευτικό υλικό και τα ενδιαφέροντα θέματα, αλλά και η θετική αποτίμηση της εμπειρίας διοργάνωσης και συμμετοχής, επιδρούν θετικά στην πρόθεση των εκπαιδευτικών να ενσωματώσουν την ΥΣ στην εκπαιδευτική πρακτική τους. Καταγράφονται επίσης οι αντιλήψεις, πεποιθήσεις και στάσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την έννοια της ΥΣ και την ενσωμάτωσή της στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται ορθότερες, συγκρινόμενες με αντίστοιχες του γενικού πληθυσμού εκπαιδευτικών Πληροφορικής. Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν αυξημένη πρόθεση να ενσωματώσουν την ΥΣ στην εκπαιδευτική τους πρακτική, αναφέρουν δυσκολίες και εκδηλώνουν την επιθυμία επιμόρφωσης. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροφοδοτήσουν τον σχεδιασμό κατάλληλων επιμορφωτικών προγραμμάτων και την χάραξη εκπαιδευτικών πολιτικών για την αποδοτική υποστήριξη των εκπαιδευτικών και την αποτελεσματική προώθηση της ενσωμάτωσης της ΥΣ στην εκπαίδευση.