Η κούκλα ως μέσω εμψύχωσης μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων για νήπια - Βανδώρου, Μαρία (2022)
Η ερευνητική εργασία ασχολείται με την απαραίτητη και σταθερή σχέση που θα πρέπει να κατέχει η κούκλα στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και στην συμβολή της ως μέσο εμψύχωσης και μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων για νήπια. Σκοπός της βιβλιογραφικής έρευνας είναι η εμβάθυνση στην ιδιότητα της ψυχοσυναισθηματικής, κοινωνικής, μαθησιακής ανάπτυξης του νηπίου, καθώς και της μουσικοκινητικής του εξέλιξης, με την παράλληλη χρήση της κούκλας, καθώς και στην αρμονική ανάπτυξη των έμφυτων ικανοτήτων του παιδιού το οποίο καλείται να προσαρμοστεί σε ένα κόσμο ενηλίκων διαφορετικό από τον δικό τους. Στόχοι της έρευνας είναι η ανάπτυξη επιχειρηματολογίας για την κοινωνικοποίηση, την αισθητική καλλιέργεια, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, την εξέλιξη του λόγου, την οργάνωση της σκέψης καθώς και την ψυχαγωγία των νηπίων υπέρ της μουσικής αγωγής. Τα ερευνητικά ερωτήματα που απορρέουν από την συγκεκριμένη ερευνητική εργασία εστιάζουν, αφενός στο πώς λειτουργεί η κούκλα στην εμψύχωση και, αφετέρου, με ποιους τρόπους η κούκλα χρησιμοποιείται ως παιδαγωγικό – επικοινωνιακό μέσο για να διευκολύνει τον/την νηπιαγωγό στη μουσική διδακτική και πρακτική. Τέλος, θα διερευνηθούν τα οφέλη αξιοποίησης της κούκλας για το νήπιο, ως μέσο ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων του (αυτοαντίληψη, ελεύθερη έκφραση του λόγου και του σώματος). Ο προβληματισμός μας επικεντρώνεται στους τρόπους αξιοποίησης της κούκλας στη σχολική ζωή του νηπίου και τη συνεισφορά της στην συναισθηματική του στήριξη.