Μουσικό παιχνίδι με παιδαγωγικούς όρους στην προσχολική ηλικία - Μουζάκη, Βασιλική Νεφέλη (2022)
Η αξιοποίηση της µουσικής και των ηχογόνων πηγών που προέρχονται από παιχνίδια – κατασκευές περιλαμβάνονται στις πρακτικές επιλογές των νηπιαγωγών με σκοπό την εξοικείωση των νηπίων µε όσο το δυνατόν περισσότερα µουσικά στοιχεία. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να υπερπηδηθούν όλα τα εµπόδια που παρουσιάζονται ατομικά ή ομαδικά, όταν πρόκειται να κάνουν αυτά τα ίδια µουσική, παίζοντας παιχνίδια της αυλής σε ελεύθερες ή και οργανωμένες δραστηριότητες. Η γνώση μουσικού οργάνου αλλά και οι μουσικοί «κανόνες» φαίνεται να μην έχουν ισχύ μπροστά στην αισθητική απόλαυση που προσφέρει αυτή καθεαυτή η παιδαγωγική διαδικασία ενασχόλησης με το μουσικό παιχνίδι. Με δεδομένη την εξέλιξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου σε σχέση με τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του νηπίου, αποτυπώνεται συνοπτικά ο ρόλος των εγκεφαλικών λειτουργιών σε σχέση με την εξέλιξή του υπό την επίδραση της μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμαστε στα στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου του νηπίου θεωρώντας δεδομένη την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του. Στοιχεία της ανάπτυξης που έχουν σχέση με την πολιτισμική κοινωνική, γλωσσική, συναισθηματική αλλά και την νοητική εξέλιξη του παιδιού θα διερευνηθούν στο πλαίσιο της μουσικής επίδρασης μέσα από το μουσικό παιχνίδι. Στη συνέχεια της εργασίας θα επιχειρηθεί η κατηγοριοποίηση του μουσικού παιχνιδιού σε σχέση με τα είδη του, αλλά και την «χρήση» του άλλοτε ως παιγνιώδη μαθησιακή διαδικασία και άλλοτε ως «χρηστικό» αντικείμενο μουσικής αναφοράς. Μελετήθηκε το έργο παιδαγωγών της πρώιμης προσχολικής ηλικίας, με σκοπό την αποσαφήνιση – τεκμηρίωση των κοινών θέσεών τους για το παιχνίδι και τη σημασία του στην παιδαγωγική και τη μουσική παιδαγωγική. Τέθηκαν συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα από την πλευρά της ερευνήτριας με σκοπό να γίνει κατανοητή η συμβολή της μουσικής και του μουσικού παιγνιδιού στην εξέλιξη της προσωπικότητας του νηπίου.