Περιβαλλοντικοί πόροι και σχεδιασμός στο πλαίσιο των επιστημών της αγωγής: η περίπτωση του νομού Ζακύνθου - Λιβέρη, Άννα (2022)
Η διατριβή αυτή εντάσσεται στο ακαδημαϊκό πεδίο της Πολιτιστικής Οικολογίας το οποίο ως πρακτική εξειδικεύεται στις πολιτικές για την διατήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Cultural Heritage). H διατριβή αναδεικνύει την έννοια του τόπου. Αφορά το νησί της Ζακύνθου, ένα τόπο ο οποίος εκτός από την πλούσια πολιτιστική παράδοση στην ποίηση (Σολωμός, Κάλβος, Φώσκολος), στην μεταβυζαντινή ζωγραφική (Δοξαράς, Κουτούζης κ.α.), στη ριζοσπαστική σκέψη , είναι γνωστός και για το εξαιρετικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον που έχει, είτε αυτό αφορά την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας carretta-carretta, είτε το πρώτο θεσμοθετημένο Θαλάσσιο Πάρκο στον Ελληνικό χώρο, είτε την περιοχή NATURA στην Β.Δ. περιοχή του νησιού (γνωστή για την παραλία «Ναυάγιο») και που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της προσπάθειας αγοράς της. Η Ζάκυνθος, που αποτελεί το πεδίο αναφοράς της διατριβής, ως "τοπικότητα" είναι η όσμωση των παραπάνω στοιχείων τα οποία παράγονται και αναπαράγονται με διαφορετική μορφή κάθε φορά καθιστώντας την έρευνα μια δυναμική διαδικασία. Η διατριβή ερευνά τις πρακτικές, τις γνώσεις και απόψεις των εκπαιδευτικών της Ζακύνθου σε σχέση με την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, χαρτογραφεί και αναλύει τα περιβαλλοντικά προγράμματα που έχει υλοποιήσει η εκπαιδευτική κοινότητα και αναλύει τις γνώσεις και απόψεις των εκπαιδευτικών για ένα θεσμοθετημένο χώρο φυσικής κληρονομιάς αυτόν του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, η διαχείριση του οποίου έχει προκαλέσει εντάσεις στην τοπική κοινωνία. Η διατριβή, μέσω της διερεύνησης των γνώσεων και απόψεων των εκπαιδευτικών, καταδεικνύει την ανάγκη των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Η διατριβή παρουσιάζει τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και διερεύνηση της λειτουργικότητας διαδραστικού διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού για τη διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα των ιστορικών μοναστηριών της Ζακύνθου. Το εκπαιδευτικό υλικό αναπτύχθηκε σε συμφωνία και συνέργεια με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Κληρονομιά.