Η αξιολόγηση παράγοντας βελτίωσης και μετασχηματισμού της σχολικής μονάδας σε οργανισμό μάθησης: εμπειρική μελέτη σε διευθυντές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης - Συρίου, Ιωάννα (2022)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αξιολόγηση και το σχολείο ως οργανισμό που μαθαίνει. Επιπλέον, η έρευνα αποσκοπούσε στην μελέτη του βαθμού στον οποίο η αξιολόγηση μπορεί να αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα το μετασχηματισμού του σχολείου σε οργανισμό που μαθαίνει. Επιμέρους στόχος της έρευνας ήταν η διερεύνηση του στυλ ηγεσίας των Διευθυντών Γυμνασίων. Στην έρευνα συμμετείχαν 148 Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Αττικής. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι Διευθυντές τείνουν να υιοθετούν σε κάποιο βαθμό το μετασχηματιστικό στυλ ηγεσίας. Τα σχολεία εμφανίζουν σε μέτριο βαθμό χαρακτηριστικά οργανισμού που μαθαίνει. Αναφορικά με την αξιολόγηση, η έρευνα έδειξε ότι η ικανότητα του σχολείου για αξιολόγηση είναι ανεπαρκής. Βρέθηκε, επίσης, μικρή θετική συσχέτιση μεταξύ της αξιολόγησης και του σχολείου ως οργανισμού που μαθαίνει. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η αξιολόγηση συσχετίζεται θετικά σε μικρό βαθμό με τη «δημιουργία και υποστήριξη συνεχούς επαγγελματικής μάθησης», «προώθηση ομαδικής μάθησης και συνεργασίας», «δημιουργία κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας» και «συλλογή και ανταλλαγή γνώσης». Η «ικανότητα για αξιολόγηση» είχε σημαντική θετική συσχέτιση με το σχολείο ως οργανισμό που μαθαίνει. Το κοινό όραμα και ο ξεκάθαρος προσανατολισμός για αξιολόγηση που βασίζεται σε συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν ισχυρό προγνωστικό παράγοντα του σχολείου που μαθαίνει