Φυλετικός ρατσισμός, πρόληψη και αντιμετώπιση στα βιβλία του δημοτικού σχολείου - Ψυλλάκη, Στυλιανή (2022)
Στην πτυχιακή εργασία με θέμα «Φυλετικός ρατσισμός, πρόληψη και αντιμετώπιση στα βιβλία του Δημοτικού σχολείου» θα παρουσιάζεται τόσο το φαινόμενο του φυλετικού ρατσισμού όσο και ο τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισής του. Επίσης, διερευνάται το φαινόμενο μέσα από τα σχολικά βιβλία των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Βασικός σκοπός αποτελεί η κατανόηση της παρουσίασης των φαινομένων που εκφράζουν μια ρατσιστική ανθρωπολογία αλλά και ο τρόπος που το υλικό προσεγγίζει αυτά τα θέματα και προετοιμάζει τους μαθητές/τις μαθήτριες στην αντιμετώπισή τους. Για την αποτελεσματική πραγμάτευση του θέματος, η εργασία μας θα αναφερθεί εισαγωγικά στο συγκεκριμένο φαινόμενο, στις αιτίες αλλά και στις επιπτώσεις που επιφέρει στα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο. Έπειτα θα εστιάσουμε σε πολλαπλά σημεία των σχολικών βιβλίων που αφορούν το θέμα μας. Τα σημεία αυτά προέρχονται από διάφορα γνωστικά αντικείμενα και ειδικότερα από την Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Θρησκευτικά. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε το γεγονός και την αναγκαιότητα της πρόληψης των φαινομένων αυτών. Τέλος θα γίνει λόγος για την συμπεριληπτική και διαφοροποιημένη διδασκαλία. Η εργασία μας καταλήγει στην διαπολιτισμική εκπαίδευση και σε προτάσεις για την αναγνώριση και αποδοχή της ετερότητας.