Η αξιοποίηση του λαϊκού πολιτισμού με την χρήση των ΤΠΕ ως μέσου προσέγγισης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Καρακωνσταντίνου, Άννα Μαρία (2022)
Η παρούσα μελέτη, μέσα από μια θεωρητική, όσο και μια πρακτική θεώρηση (μέσα από βιβλιογραφική μελέτη και μετά – ανάλυση) διερευνά και ερμηνεύει την αξιοποίηση του λαϊκού πολιτισμού με την χρήση των Τ.Π.Ε. ως μέσου προσέγγισης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στο θεωρητικό πλαίσιο διατυπώνονται οι απαραίτητες έννοιες και ορισμοί, όπως ο λαϊκός πολιτισμός, η επιστήμη της λαογραφίας καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να μελετηθούν μέσα από ένα διαθεματικό πρίσμα, συνδυαστικά με το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο), την Ειδική Αγωγή, τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, επίσης παρουσιάζεται η σχετική Νομοθεσία και αναλύεται η έννοια της συμπερίληψης και του συμπεριληπτικού σχολείου. Τέλος, μελετάται η εφαρμογή και αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας, υλοποιήθηκε μια βιβλιογραφική μελέτη, και ανάλυση αποτελεσμάτων με γνώμονα τρία συγκεκριμένα ερωτήματα. Η έρευνα που υλοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως μία μετά – ανάλυση εφαρμογών και πρακτικών των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία.