Μοντέλα ηγεσίας και σχολικό κλίμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Κυρατζή, Παρασκευή (2022)
Κύριο μέλημα της ηγεσίας μιας σχολικής μονάδας είναι η διασφάλιση της ύπαρξης ενός ανοιχτού κλίματος, που ευνοεί την ποιοτική επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και την εφαρμογή καινοτομιών. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση του στυλ ηγεσίας, που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των σχολικών μονάδων στην Θεσσαλονίκη, καθώς και το κλίμα που διαμορφώνεται από τον τρόπο που διοικούν οι Διευθυντές. Στην έρευνα συμμετείχαν 171 εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, που ήταν χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε στα δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, η δεύτερη ενότητα αφορούσε στο στυλ ηγεσίας με την κλίμακα MLQ και η τρίτη ήταν η Κλίμακα του Σχολικού Κλίματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το στυλ ηγεσίας, που επικρατεί στα δημοτικά σχολεία, είναι το μετασχηματιστικό σε συνδυασμό με το συναλλακτικό. Επιπλέον βρέθηκε πως από τις διαστάσεις του σχολικού κλίματος υπήρχε σε υψηλό βαθμό η εκπαιδευτική καινοτομία. Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Λέξεις Κλειδιά: Στυλ Ηγεσίας, Σχολικό Κλίμα, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση