Η επιρροή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην αποτελεσματικότερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος: προοπτικές και προκλήσεις - Αρβανίτη, Αθηνά (2022)
Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι μείζονος σημασίας, ειδικά σήμερα όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ταχείες κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα όλο το οικοσύστημα. Η παρούσα διπλωματική διατριβή έχει ως στόχο να αναδείξει την επιρροή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην αποτελεσματικότερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την παράθεση της διεθνούς νομοθεσίας, των κανονισμών και οδηγιών που υποδεικνύουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των κρατών στα θαλάσσια ύδατα. Περαιτέρω, η αναφορά σε καίρια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, τα λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα προβλήματα που ανακύπτουν από την αλιεία αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών αλλά και την ανάγκη για συνεργασία και δράση με αρωγό την καλή πίστη των κρατών.