Το Μακεδονικό ζήτημα και οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ: ο ρόλος της συμφωνίας των Πρεσπών - Γιαννόπουλος, Ιωάννης (2022)
Στην εργασία αυτή πραγματοποιείται μία ανάλυση του Μακεδονικού ζητήματος και κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει της διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ (σήμερα Β. Μακεδονίας),από την εμφάνισή του μέχρι και σήμερα. Αναλύονται τα διάφορα στάδια από τα οποία πέρασαν οι σχέσεις των δύο χωρών, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, η εσωτερική και εξωτερική πολιτική τους, ο ρόλος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, για να καταλήξουμε εντέλει στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναλύονται τα κυριότερα σημεία της, οι νέες προοπτικές που δημιουργήθηκαν αλλά και η αντίδραση της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες.