Η ψηφιακή αφήγηση του παραμυθιού ως μέσο για την εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης στο σχολικό περιβάλλον - Ματθαίου, Πελαγία (2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά το ζήτημα τη εφαρμογής της ψηφιακής αφήγησης ως ένα «εργαλείο» για την ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών υλικών στα προγράμματα πρόληψης, τα οποία εφαρμόζονται στο σχολικό περιβάλλον. Αρχικά για τους σκοπούς της έρευνας αναπτύχθηκε μια ψηφιακή αφήγηση ενός εκπαιδευτικού παραμυθιού που χρησιμοποιείται στα προγράμματα πρόληψης με τίτλο « Ο κήπος με τις 11 γάτες». Η δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός διαδικτυακού προγράμματος του Animaker. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η διεξαγωγή μιας ομάδας εστίασης για τον σχολιασμό και τη συζήτηση του υλικού. Ακόμη, τα άτομα που συμμετείχαν ήταν ειδικοί που εργάζονται στον τομέα της πρόληψης και έχουν εφαρμόσει ανάλογα υλικά στο παρελθόν. Επιπλέον είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι υστέρα από τη διεξαγωγή της ομάδας εστίασης ακολούθησε η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, όπως αυτά προέκυψαν από τη διαδικασία της απομαγνητοφώνησης της συζήτησης. Τέλος, μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και την διεξαγωγή της ερευνητικής διαδικασίας προέκυψε, ότι η ψηφιακή αφήγηση του παραμυθιού μπορεί να εφαρμοστεί στο περιβάλλον των προγραμμάτων πρόληψης που εφαρμόζονται στο σχολείο. Εξέχοντα ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής διαδραματίζει η κατάλληλη προετοιμασία του εκπαιδευτικού και του υλικού που θα εφαρμοστεί με τις ανάλογες δραστηριότητες.