Διαδικτυακό ραδιόφωνο στο νηπιαγωγείο: η μελέτη περίπτωσης του 24ου νηπιαγωγείου Νίκαιας - Κωνστάντη, Μαρία (2022)
H μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με τίτλο «Διαδικτυακό ραδιόφωνο στο νηπιαγωγείο: Η μελέτη περίπτωσης του 24ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας» αποτελεί μια πρωτότυπη έρευνα στο χώρο του νηπιαγωγείου. Ειδικότερα, η παρούσα έρευνα αποτυπώνει τις εμπειρίες των νηπιαγωγών και των νηπίων για το Μαθητικό Ραδιόφωνο-European School Radio και τον βαθμό ικανοποίησης τους. Επίσης, διερευνά τις απόψεις τους σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του μαθητικού ραδιόφωνου και αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα αλλά και τις προτάσεις τους για να γίνει αυτή πιο αποτελεσματική. Για την καλύτερη προσέγγιση του θέματος, έχουν επιλεγεί οι μικτές μέθοδοι, επειδή ο συνδυασμός των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων μπορεί να προσφέρει μια πιο σφαιρική προσέγγιση στην παρούσα εργασία. Με αυτό τον τρόπο το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 3 νηπιαγωγοί και 55 νήπια. Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων των νηπιαγωγών και των νηπίων που βασίστηκαν σε αυτοσχέδιο οδηγό, ενώ για την ανάλυση των ευρημάτων χρησιμοποιήθηκε μικτή μεθοδολογία: ποιοτική (θεματική ανάλυση περιεχομένου) και ποσοτική (περιγραφική στατιστική). Τέλος, χρησιμοποιήθηκε και το ερωτηματολόγιο για τα νήπια που συμμετείχαν στις ραδιοφωνικές εκπομπές και πραγματοποιήθηκε η καταγραφή ημερολογίου των εκπαιδευτικών, το οποίο κατέγραψε τη μαθησιακή πορεία των μαθητών καθ’ όλα τα στάδια υλοποίησης και αξιοποίησης του διαδικτυακού ραδιοφώνου. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν το Μαθητικό ραδιόφωνο ως ένα εκπαιδευτικό και εναλλακτικό εργαλείο μάθησης μέσα στο χώρο του νηπιαγωγείου και τους μαθητές ως χαρούμενους δημιουργούς ραδιοφωνικών εκπομπών