Διερεύνηση των απόψεων και πρακτικών των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης κατά την εφαρμογή της επείγουσας διαδικτυακής διδασκαλίας λόγω της πανδημίας covid-19 - Μαρκάκη, Ασπασία (2022)
Η πανδημία Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σχολεία ως φυσικές δομές εκπαίδευσης, και η εκπαιδευτική διαδικασία να υλοποιείται με διαδικτυακά μέσα για όσο καιρό τα σχολεία παρέμεναν κλειστά. Η παρούσα έρευνα μελετάει την εφαρμογή της Επείγουσας Απομακρυσμένης Διδασκαλίας σε μία βαθμίδα εκπαίδευσης που σπάνια συνδυάζεται με απομακρυσμένα μέσα εκπαίδευσης, αυτή της προσχολικής αγωγής. Σκοπός της παρούσας έρευνας αποτελεί η διερεύνηση των πρακτικών αλλά και των απόψεων εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης στη διάρκεια της εφαρμογής της ΕΑΔ κατά τα σχολικά έτη 2019-2021, καθώς και η σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών κλεισιμάτων των σχολείων και ο εντοπισμός των κύριων διαφοροποιήσεών τους όσον αφορά την εφαρμογή της ΕΑΔ στο νηπιαγωγείο. Η έρευνα μελετάει πολλαπλούς άξονες της εμπειρίας των εκπαιδευτικών, όπως τις εκπαιδευτικές πρακτικές, τη συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες, την υποστήριξη που έλαβαν, τα θετικά και τα αρνητικά που εντόπισαν, τις προτάσεις τους για βελτίωση της ΕΑΔ αλλά και τις στάσεις τους σχετικά με την ΕΑΔ και τον αντίκτυπό της στη δια ζώσης διδασκαλία και συμπληρωματική χρήση της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Επιπλέον γίνεται σύγκριση ανάμεσα στα διαφορετικά κλεισίματα των σχολείων όσον αφορά την εφαρμογή της ΕΑΔ. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ποιοτικά μέσα. Για τη συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκαν ημι-δομημένες συνεντεύξεις και τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη μέθοδο της θεματικής ανάλυσης. Ο αριθμός του δείγματος ήταν 26 εκπαιδευτικοί, 2 από κάθε διοικητική περιφέρεια της Ελλάδας, και μία Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν μια ποικιλία εκπαιδευτικών πρακτικών, αντλημένων από την εμπειρία τους στην δια ζώσης εκπαίδευση. Επίσης, τονίστηκε η απαραίτητη συμβολή των γονέων/κηδεμόνων, καθώς και η απουσία υποστήριξης στη διάρκεια της ΕΑΔ. Οι εκπαιδευτικοί εντόπισαν διάφορα θετικά, σχετικά κυρίως με την πρόσληψη τεχνολογικών γνώσεων, καθώς και αρνητικά, σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΑΔ, της έλλειψης υποστήριξης και εξοπλισμού, κάνοντας και τις αντίστοιχες προτάσεις για τη βελτίωση της ΕΑΔ. Οι εκπαιδευτικοί θεώρησαν ότι μετά την ΕΑΔ είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν την τεχνολογία στη δια ζώσης εκπαίδευση, και αν και αρκετοί φάνηκαν θετικοί στην εφαρμογή της συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εξέφρασαν τους σοβαρούς προβληματισμούς τους σχετικά με την εισαγωγή της στη βαθμίδα του νηπιαγωγείου. Οι διαφοροποιήσεις που εντοπίστηκαν ανάμεσα στα κλεισίματα των σχολείων αφορούσαν την οργάνωσή της ΕΑΔ, την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της, τα επίπεδα συμμετοχής στην ΕΑΔ και τα επίπεδα άγχους και κούρασης των εκπαιδευτικών. Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου συμφώνησε στην πλειοψηφία των δεδομένων που παρείχαν οι εκπαιδευτικοί, προσθέτοντας το ζήτημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων.