Εκπαιδευτικές πολιτικές στην Ευρώπη και εξ αποστάσεως πρακτικές διδασκαλίας για την κοινωνική ένταξη προσφύγων - Μπακαλού, Χριστίνα (2022)
Η τρέχουσα και συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, καθώς και οι πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν αυξηθεί ως μέρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, έθεσαν τις εκπαιδευτικές πολιτικές και τα προγράμματα που στοχεύουν τους πρόσφυγες και τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην πρώτη γραμμή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποστήριξε και υπέστη το βάρος της προσφυγικής κρίσης και χρειάστηκε να σχεδιάσει και να εφαρμόσει εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά και στην Ευρώπη τα προγράμματα σπουδών χωρών υποδοχής προσφύγων προσαρμόστηκαν για τη συμπερίληψη των προσφύγων στην εκπαίδευση, η οποία άλλωστε αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Την περίοδο της πανδημίας ωστόσο, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αποκλεισμός των προσφυγόπαιδων από την τυπική εκπαίδευση καθώς δεν εφαρμόστηκε καθόλου εξ’ αποστάσεως διδασκαλία. Η παρούσα έρευνα κάνοντας μία βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνών που εστιάζουν στις εκπαιδευτικές πολιτικές ένταξης των προσφύγων στην Ευρώπη και τις χώρες υποδοχής, διερευνά πρακτικές εξ αποστάσεως διδασκαλίας των μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο στο πλαίσιο της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών μέσα από ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης. Συμπερασματικά, η έρευνα κατέδειξε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο το εκπαιδευτικό θεσμικό πλαίσιο προσπαθεί να υποστηρίξει το διαπολιτισμικό μοντέλο, ωστόσο τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης που ερευνήθηκαν τείνουν να υιοθετούν την εθνοκεντρική διδασκαλία του κυρίαρχου πολιτισμού και υποστηρίζουν ελάχιστες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των εκπαιδευομένων.