Η συμβολή των τεχνολογικά υποστηριζόμενων γλωσσικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών: εκπαιδευτική παρέμβαση στην πρωτοβάθμιά εκπαίδευση - Τσιάνου, Ζωή (2022)
Ζούμε σε μια εποχή που οι ρυθμοί εξέλιξης της τεχνολογίας είναι ραγδαίοι και η Ψηφιακή Επανάσταση έχει επηρεάσει τη ζωή όλων μας ιδιαιτέρως όμως των παιδιών που από πολύ μικρή ηλικία είναι εξοικειωμένα με διάφορα τεχνολογικά εργαλεία. Το σχολείο οφείλει να αξιοποιήσει τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη ώστε να ξεφύγει από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας και να εφαρμόσει ένα μαθητοκεντρικό μοντέλο μάθησης. Μέσα από αυτό το μοντέλο οι μαθητές μετατρέπονται από παθητικοί δέκτες πληροφοριών σε ενεργοί συμμέτοχοι στην κατασκευή της γνώσης και αναπτύσσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η συνεργασία. Η δημιουργικότητα είναι μια σημαντική δεξιότητα καθώς μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Παρόλο που έχει ενταχθεί στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών πολλών χωρών, στην Ελλάδα υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την πραγματοποίηση παρεμβάσεων που να την προωθούν στην τάξη. Ακόμη μια από τις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης εντοπίζεται στην εύρεση και την εφαρμογή της κατάλληλης μεθόδου και του τεχνολογικού εργαλείου για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, καθώς σύμφωνα με τη βιβλιογραφία ο σωστός συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων αποτελεί το κλειδί για την προώθησή της. Η μέθοδος «Design Thinking» φαίνεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας αξιοποιώντας τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία. Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει αν ένα διαδικτυακό εργαλείο, όπως το wiki, το οποίο ανήκει στην κατηγορία Web 2.0 μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μαθητών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της μεθόδου The Launch Cycle (Κύκλος Εκτόξευσης) (βασισμένη στο Design Thinking), και την τεχνική των «Six Thinking Hats» στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ερευνητική μέθοδος που ακολουθήθηκε είναι ο σχεδιασμός ενός πειράματος πεδίου με τη συμμετοχή δύο ομάδων, μιας πειραματικής και μιας ομάδας ελέγχου. Η υλοποίηση της πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 14 Ιουνίου του 2021. Το δείγμα της έρευνας είναι 32 μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κυνοπιαστών της Κέρκυρας. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν δύο ρουμπρίκες αξιολόγησης της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας αντίστοιχα, που συμπληρώθηκαν από τους μαθητές των δύο ομάδων. Η πρώτη συμπληρώθηκε στην αρχή και μετά τη διδακτική παρέμβαση και η δεύτερη μόνο μετά τη διδακτική παρέμβαση. Ακόμη συμπληρώθηκε μια ρουμπρίκα αξιολόγησης της δημιουργικής σκέψης από την ερευνήτρια - εκπαιδευτικό στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης. Από τα ευρήματα της έρευνας φάνηκε ότι αν και το επίπεδο δημιουργικότητας της Πειραματικής Ομάδας στο τέλος της διδακτικής παρέμβασης δεν αυξήθηκε σε σχέση με την αρχή, ήταν μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό της Ομάδας Ελέγχου. Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από την έρευνα είναι ότι η χρήση του Wiki, συνδυαστικά με τη μέθοδο «Design Thinking» και την τεχνική «Six Thinking Hats» συνέβαλε ελάχιστα στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών και δε συνέβαλε στη διεύρυνση της συνεργασίας και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας του μαθήματος της Γλώσσας στο Δημοτικό.