Πληθυσμός και πλουτοπαραγωγικοί πόροι - Βασδέκης, Κυριάκος (2022)
Η αύξηση του πληθυσμού της γης κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, επιστημονικά ενέπνεε ανησυχίες. Η ιδέα ότι, μπορεί να μην υπάρχει επαρκής αροτριαία γη, ορυκτά ή ενέργεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, δημιούργησε φοβίες για την επιβίωσή του. Πολλοί ήταν και είναι οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τις συγκεκριμένες ανησυχίες άλλοτε απαισιόδοξα και άλλοτε αισιόδοξα. Μεταξύ των πιο διάσημων απαισιόδοξων επιστημών ήταν ο Τόμας Μάλθους, που υποστήριξε ότι η αύξηση της παραγωγής τροφίμων δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού. Ένθερμοι υποστηρικτές του ήταν οι Paul & Anne Ehrlich. Ένα αισιόδοξο ρεύμα σκέψης ξεκίνησε η Ester Boserup, η οποία έγραψε πως οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής τους ακριβώς επειδή πληθύνονται. Ο Julian Simon, επίσης αισιόδοξος, έγραψε πως η αύξηση του πληθυσμού αυξάνει και το κεφάλαιο της γνώσης που υπάρχει σε μια κοινωνία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή ήταν η σίτιση και η επάρκεια τροφίμων. Η προσπάθεια του ανθρώπου να βρει τροφή για την επιβίωση του, πέρασε από διάφορα στάδια. Ως βασική οικονομική δραστηριότητα των ανθρώπινων κοινωνιών υπήρξε και υπάρχει η παραγωγή τροφίμων, καθώς επίσης και η προστασία της από επιζήμιους παράγοντες. Το πρόβλημα της διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα οξύ και καθημερινά οξύνεται περισσότερο, καθώς η αύξηση του συνολικού όγκου παραγωγής των βασικών αγροτικών προϊόντων δε μπορεί να παρακολουθήσει τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού της Γης. Όμως οι πληθυσμοί απειλούνται και από τις περιβαλλοντικές καταστροφές. Οι Οικολογικές διαταραχές στο φυσικό περιβάλλον συνήθως αποδίδονται στις δραστηριότητες των ανθρώπων . Αυτό που κανείς δεν ξέρει είναι πόσους ανθρώπους μπορεί να διατηρήσει ο πλανήτης και αν η κατανάλωση των φυσικών πόρων από την ανθρωπότητα ξεπερνάει αυτά που ο πλανήτης μπορεί να αναπληρώσει. Η εξάρτηση του ανθρώπου από τα υλικά αγαθά εξαντλεί όλο και περισσότερο τους πόρους του πλανήτη μας που αδυνατεί να τα παράγει με τόσο γρήγορο ρυθμό. Οι τεχνολογίες γίνονται πιο ισχυρές και οι προβλέψεις για το μέλλον καθίστανται πιο έγκυρες και αξιόπιστες.