Αναπτυξιακά προγράμματα και μετανάστευση στην Αφρική - Καλύβας, Γιώργος; Kalyvas, Giorgos (2022)
Με την παρούσα εργασία, εστιάζω στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, γιατί παρατηρώ πως κάνει μια παγκόσμια προσέγγιση του μεταναστευτικού φαινομένου, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους φορείς, και συγκεκριμένα σε χώρες της Αφρικανικής ηπείρου. H πρόσφατη αύξηση της μεταναστευτικής κίνησης από την Αφρική προς την Ευρώπη, έχει συμβάλει στην ανανέωση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ακολουθώντας πρακτικές εξωτερίκευσης. Μέσω της μεταναστευτικής της πολιτικής, η ΕΕ προσπαθεί να ενσωματώσει πολιτικές για την ανάπτυξη, το εμπόριο, την ασφάλεια, καθώς επίσης επιχειρεί να εφαρμόσει μηχανισμούς συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες αποστολής και υποδοχής μεταναστών. Αναγνωρίζεται από κοινού, πως μια συνεργατική, συνεκτική και συντονισμένη πολιτική μπορεί να είναι ωφέλιμη και αναγκαία για την ΕΕ, αλλά και για τις χώρες αποστολής προσφύγων και μεταναστών. Όμως, συγκριτικά, η σχέση μεταξύ τους χαρακτηρίζεται από ασυμμετρία, με την ΕΕ να έχει το πάνω χέρι. Επιπλέον, καταγράφω βασικές συμφωνίες, κανονισμούς, καθώς και τη λειτουργία του Frontex. Κάνω αναφορά ορισμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων που εφαρμόζονται και εφαρμόστηκαν σε χώρες της Αφρικής και επισημαίνω πώς αυτά συνδέονται με την μετανάστευση που προέρχεται από εκεί. Στο τέλος της εργασίας, αφού έχω ασχοληθεί με την ανάλυση των ερευνητικών ερωτημάτων, εξάγω κάποια συμπεράσματα και κάνω κριτική. Όλες οι πληροφορίες για τη συγγραφή της παρούσας εργασίας, αντλήθηκαν από την επιστημονική βιβλιογραφία, από άρθρα του Τύπου και από κάποια βίντεο που αναφέρονται στο τέλος. H καταγραφή τους έγινε σύμφωνα με το σύστημα Harvard.