Μελέτη και χαρτογράφηση βαρομετρικών συστημάτων κακοκαιρίας και ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων ραδιοβολίσεων σε τρεις βαρομετρικές στάθμες στην Αττική - Κουλάκης, Νίκος (2022)
Το φαινόμενο των ψυχρών εισβολών αν και όχι τόσο συχνό όσο σε άλλες περιοχές του κόσμου εμφανίζεται και στη χώρα μας. Η ανάγκη μελέτης των ψυχρών εισβολών που έχουν κατά το παρελθόν πλήξει τη χώρα σε σημαντικό βαθμό είναι μεγάλης σημασίας για τη κατανόηση τέτοιων ακραίων φαινομένων. Αρχικά παρουσιάζονται κάποιες βασικές έννοιες της μετεωρολογίας καθώς επίσης και της χαρτογραφίας. Οι ορισμοί βασικών εννοιών είναι μεγάλης σημασίας ώστε να γίνουν κατανοητά τα κύρια σημεία στα οποία στηρίζεται όλη η δομή της εργασίας Στη παρούσα εργασία γίνεται χαρτογράφηση με τη χρήση του λογισμικού ArcGIS και QGIS. Η περιοχή μελέτης είναι η Αττική με τα δεδομένα να έχουν ληφθεί από διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τη χώρα, καθώς και δεδομένα ραδιοβολίσεων, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι μεταβλητές που λήφθηκαν υπόψη για τη δημιουργία των χαρτών ήταν η θερμοκρασία, η υγρασία, η βαρομετρική πίεση και ο άνεμος. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραμέτρων οδηγεί σε μια ολοκληρωμένη εικόνα διαγραμμάτων και στους τελικούς χάρτες που παρουσιάζονται στην εργασία.