Εγκλήματα κράτους και προσφυγικό ζήτημα "Αναπαραστάσεις φυγής και ταξιδιού" - Τσακάλογλου, Αναστασία (2022)
Η εργασία εστιάζει στα εγκλήματα που διαπράττουν τα Κράτη σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση σε τέσσερις διαστάσεις, οι οποίες είναι το ταξίδι, οι διακινητές, η κράτηση και οι ΜΚΟ και από εκεί θα αναδειχθούν τα εγκλήματα που επιτελούνται, όπως είναι τα κρατικά και τα κρατικοεπιχειρηματικά εγκλήματα. Επίσης, θα παρουσιαστεί το κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια ως πρακτική αντεγκληματικής πολιτικής, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί εκεί μέσα. Αυτή η παρουσίαση θα είναι συνεχώς αλληλοεξαρτώμενη με τις εγκληματολογικές θεωρίες, τόσο των συναινετικών θεωριών, όσο και των συγκρουσιακών θεωριών, αλλά και της κριτικής θεωρίας.Περιγράφονται αναλυτικά τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα: α) ποια εγκλήματα διαπράττονται από τα Κράτη, β) σε ποια κατηγορία ανήκουν τα συγκεκριμένα εγκλήματα, γ) γιατί διαπράττονται αυτά τα εγκλήματα. Επίσης, αναλύονται οι εγκληματολογικές θεωρίες, ώστε να φωτιστεί και το νομικό πλαίσιο και να συγκριθεί με τις πράξεις που επιτελούνται τελικά. Τα αναφερόμενα ερωτήματα σκιαγραφούνται από τις απαντήσεις των αφηγητών συγκεκριμένων ερωτήσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στον οδηγό συνέντευξης.