Ανάλυση διατροφικής αξίας των γευμάτων ελληνικών στρατιωτικών μονάδων με χρήση του προγράμματος Diet Analysis Plus και κατάρτιση προτάσεων βελτιστοποίησης αυτών - Τσιάγιας, Εμμανουήλ; Αντωνιάδου, Ιωάννα (2022)
Η διατροφή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο ένας στρατιώτης μπορεί να ανταπεξέλθει στις ασκήσεις και στην εκπαίδευση κατά την διάρκεια της θητείας του. Μία ειδικά προσαρμοσμένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής και την θωράκιση του οργανισμού σε συνθήκες ταλαιπωρίας, καθώς επίσης να αυξήσει την απόδοση στην εκπαίδευση των οπλιτών. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προστατεύσει τους στρατιώτες από τραυματισμούς του μυοσκελετικού τους συστήματος και να επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης από τα τραύματα. Αντίθετα, μια διατροφή που στερείται συστατικών με υψηλή διατροφική αξία ή και η υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών (junk food) είναι πιθανόν να επιφέρει μείωση στην σωματική απόδοση των στρατιωτών και αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία τους. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση όλων των γευμάτων που σερβίρονται στα εστιατόρια των στρατιωτικών μονάδων του στρατού και η καταγραφή διατροφικής αλλά και θερμιδικής αξίας. Καθώς επίσης η μελέτη των γευμάτων εκστρατείας και το κατά πόσο ικανοποιούν τις ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες των καταδρομέων. Τα ερωτήματα που απαντώνται είναι: Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα στην διατροφή του στρατού; Είναι τέτοιο το πρόβλημα ούτως ώστε να επηρεάσει τις αποδόσεις των στρατιωτών; Αν εντοπιστούν προβλήματα, σκοπός ήταν οι προτάσεις βελτίωσης των γευμάτων για μια πιο ισορροπημένη διατροφή και μέγιστη απόδοση, όπως και ο σχεδιασμός νέου γεύματος εκστρατείας. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το πρόγραμμα Diet Analysis Plus. Ένα πρόγραμμα που κάνει δυνατή την ανάλυση γευμάτων καθώς επίσης μας δείχνει την διατροφική αξία και τις θερμίδες του τροφίμου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ήταν κυρίως από άντρες ηλικίας 18-30 χρονών. Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα μενού του εστιατορίου που μελετήθηκαν, παρατηρήθηκε ότι ακολουθείται ένα σχετικά υγιεινό διατροφολόγιο. Όμως, δεν καλύπτονται επαρκώς οι ενεργειακές ανάγκες των στρατιωτών. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε φυτικές ίνες λόγω μειωμένης πρόσληψης φρούτων ενώ παρατηρείται πως οι στρατιώτες λαμβάνουν περισσότερα λιπαρά οξέα σε σχέση με τη συνιστώμενη ποσότητα. Αναφορικά με τις συνολικές διατροφικές συνήθειες, ο δείκτης ποιότητας διατροφής ήταν ικανοποιητικός. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν φανερώνουν ότι οι στρατιώτες δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Απαιτείται δραστηριοποίηση των φορέων ώστε να γίνει προώθηση της «Μεσογειακής διατροφής στον Ελληνικό στρατό».