Νανοσωματίδια αργύρου σε συσκευασία φρέσκων τροφίμων - Λιάπτση, Χρηστίνα; Liaptsi, Christina (2022)
Η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερη ποιότητα και διάρκεια ζωής των φρέσκων τροφίμων καθώς και η ανάγκη προστασίας έναντι τροφιμογενών ασθενειών ώθησε την ανάπτυξη αντιμικροβιακών συσκευασιών τροφίμων. Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών μεθόδων, ο συνδυασμός οργανικών – ανόργανων συσκευασιών, δηλαδή πολυμερών ενσωματωμένων με νανοσωματίδια μετάλλων, αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικός. Τα νανοσωματίδια αργύρου, ειδικότερα, έχουν αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές και αντιικές δραστηριότητες και μπορούν να συνδυαστούν τόσο με μη – αποικοδομήσιμα όσο και με βρώσιμα πολυμερή στην ενεργή συσκευασία τροφίμων. Ως εκ τούτου, η προσθήκη νανοσωματιδίων στην συσκευασία τροφίμων μπορεί να βελτιώσει τους φραγμούς, τις μηχανικές και αντιβακτηριακές τους ιδιότητες, καθώς και να διατηρήσει την ποιότητα των τροφίμων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πιθανή μετανάστευσή τους σε τρόφιμα αποτελούν μείζονα ανησυχία, δεδομένων των επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με τις τοξικές ιδιότητές τους.