Διατροφική παρέμβαση διερεύνησης της μεταγευματικής κατανάλωσης καινοτόμου μπισκότου ενισχυμένου με πάστα ελιάς στο αίμα υγιών εθελοντών - Μουλάς, Ηρακλής (2022)
Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι τρόφιμα εμπλουτισμένα με συστατικά που βοηθούν τον άνθρωπο να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η πάστα ελιάς είναι ένα τρόφιμο που περιέχει λειτουργικά συστατικά, κυρίως φαινόλες, αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προέρχονται από το ελαιόλαδο. Την ίδια στιγμή, τα μπισκότα αποτελούν ένα ιδανικό σνακ το οποίο μπορεί να εμπλουτιστεί με λειτουργικά συστατικά, και καταναλώνεται ευρέως από τον κόσμο. Η συγκεκριμένη single-blinded crossover μελέτη αποσκοπεί στη διερεύνηση της μεταγευματικής επίδρασης της κατανάλωσης μπισκότου εμπλουτισμένο με πάστα ελιάς, ρίγανη και θυμάρι στους βιοχημικοί δείκτες του ανθρώπου (χοληστερόλη, γλυκόζη αίματος, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ και αντιοξειδωτική δράση). Η έκβαση των αποτελεσμάτων έγινε με συνδιασμό repeated ANOVA test, Wilcoxon sign rank test και t-test, βάση των οποίων παρατηρήθηκε μία μείωση τριγλυκεριδίων, τάση αύξησης αντιοξειδωτικής δράσης ενώ οι υπόλοιποι βιοχημικοί δείκτες δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μεταβολή. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πως η πάστα ελιάς ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί-αξιοποιηθεί για την μείωση των τριγλυκεριδίων και αύξηση αντιοξειδωτικής δράσης. Περεταίρω μελέτες πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την διεξαγωγή συμπερασμάτων για την δράση της πάστα ελιάς ως λειτουργικό συστατικό.