Διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης και της αποδεκτικότητας λειτουργικών τροφίμων σε υγιείς εθελοντές στην Ελλάδα (πειραματική) - Χαλήλ Ιμπράμ, Μπερνά; Πέρτσαλη, Χριστίνα Αργυρώ (2022)
Τα λειτουργικά τρόφιμα επιφέρουν μια νέα πραγματικότητα στον αλληλένδετο χώρο διατροφής και υγείας, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται με νέα υποσχόμενα δεδομένα. Η έντονη ανάπτυξη που γνωρίζει αυτό το κεφάλαιο στην εποχή μας, βασίζεται στην αφύπνιση του καταναλωτικού κοινού, το οποίο πλέον συνειδητοποιεί τις άμεσες αλλά και έμμεσες επιδράσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, αναζητώντας έτσι συνεχώς τρόπους προάσπισης της υγείας. Σε αυτήν την έντονη τάση της εποχής μας, στηρίχτηκε και το κίνητρο ενασχόλησης με το συγκεκριμένο θέμα, με σκοπό να καταστούν σαφή η σημασία προσθήκης λειτουργικών τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο αλλά και κατά πόσο το καταναλωτικό κοινό αναγνωρίζει την ύπαρξή τους και την δράση τους. Στο πρώτο μέρος ( θεωρητικό ), γίνεται λεπτομερής περιγραφή των λειτουργικών τροφίμων. Αρχικά γίνεται αναφορά στον ορισμό τους, στην ιστορική τους αναδρομή, στις κατηγορίες και στα βιοενεργά συστατικά τους. Στην πορεία παρουσιάζονται οι υπερτροφές και ακολουθούν οι ευεργετικές επιδράσεις των λειτουργικών τροφίμων σε σημαντικές νόσους που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Τέλος, αναφέρεται το σχετικό νομοθετικό δίκαιο αλλά και η αγορά – αποδοχή των καταναλωτών μπροστά σε αυτήν την αναπτυσσόμενη πραγματικότητα των λειτουργικών τροφίμων. Στο δεύτερο μέρος ( πειραματικό ), γίνεται η παρουσίαση των στατιστικών αναλύσεων των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας, από τα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν σε δείγμα 104 ανδρών και γυναικών, στα οποία συγκαταλέγονταν σύντομες ερωτήσεις, με σκοπό την κατανόηση συσχέτισης κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων σε σύγκριση με την ηλικία, το φύλο, την φυσική δραστηριότητα αλλά και την άποψη των καταναλωτών για αυτό το είδος τροφίμων. Η δική μας έρευνα μας, αφορούσε την συχνότητα κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων και την άποψη των καταναλωτών γι’ αυτά, σε ένα επιλεγμένο δείγμα ελληνικού πληθυσμού. Με βάση τα αποτελέσματα, των ερωτηματολογίων που προέκυψαν, φάνηκε ότι το συγκεκριμένο δείγμα πληθυσμού έχει επιλέξει ένα σχετικά υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς οι πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε την φυσική τους δραστηριότητα να είναι μέτριας έντασης ( ποσοστό 65.4% ). Το πρώτο σημαντικό εύρημα της παρούσης μελέτης είναι ότι η μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης, δηλαδή το 29,8%, παρατηρήθηκε στα υπερτρόφιμα. Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι της έρευνάς μας αφορά τα προβιοτικά/ πρεβιοτικά των οποίων η μεγαλύτερη κατανάλωση είναι 13,5%. Τα κόκκινα λαχανικά φάνηκε ότι το πιο μεγάλο ποσοστό (29,8%) τα καταναλώνει 1-2 φορές/εβδομάδα. Εν συνεχεία παρατηρήθηκε ότι στα τροφοφάρμακα (50,0%) και στη σπιρουλίνα (41,3%) μεγαλύτερο ποσοστό δεν τα καταναλώνει ποτέ, παρά τις ευεργετικές ιδιότητες τους.