Παιδί στο φάσμα του αυτισμού και οικογένεια: διαστάσεις του ρόλου του ειδικού παιδαγωγού - Γεωργίου, Ανδριάνα (2022)
Η παρούσα εργασία στοχεύει να ερευνήσει και να εξετάσει τις διαστάσεις του ρόλου που διαδραματίζει ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στην διεξαγωγή της διδασκαλίας και της συνεργασίας με το παιδί που βρίσκεται σε αυτιστικό φάσμα, τη συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού αλλά και με τη σχολική δομή στην οποία εργάζεται. Ως μέσο έρευνας χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη και πιο συγκεκριμένα η ημιδομημένη συνέντευξη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν δεκαπέντε εκπαιδευτικοί γενικής, ειδικής αγωγής και τμήματος ένταξης που υπηρετούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου Κρήτης τη σχολική χρονιά 2020 - 2021. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο σύνολο οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τις απόψεις για ικανοποιητική συνεργασία με τους/τις μαθητές/τριες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος γύρω από κλίμα εμπιστοσύνης, ικανοποιητική συνεργασία με το οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών/τριων με ΔΑΦ το οποίο στην πλειοψηφία του χαρακτηρίστηκε ως υποστηρικτικό τόσο απέναντι τους όσο και στα παιδιά. Επιπλέον, με βάση την έρευνα προέκυψε η απομακρυσμένη και περιορισμένη σχέση τόσο των εκπαιδευτικών με τους συναδέλφους της δομής όπου εργάζονται όσο και με τους διευθυντές/τριες της δομής. Τέλος, στο σύνολο τους οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως είναι μεγάλη ανάγκη η ενθάρρυνση προς τους μαθητές/τριες με ΔΑΦ για κοινωνικοποίηση αλλά και για αλλαγή των στάσεων των εκπαιδευτικών γενικής τάξης απέναντι στους μαθητές/τριες με ΔΑΦ.