Σχεδίαση και εφαρμογή προγράμματος σεξουαλικής αγωγής σε έφηβους/ έφηβες με διαταραχή αυτιστικού φάσματος - Γλαβά, Ευαγγελία (2022)
Η εφηβεία αποτελεί μία κρίσιμη -αναπτυξιακά- περίοδο κατά την οποία τόσο τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) όσο και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωπα με δυσκολίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους ανάπτυξη και αναζήτηση. Το διάστημα αυτό αποτελεί και την αφετηρία για την εμφάνιση νέων μη κοινωνικά αποδεκτών συμπεριφορών, οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με ΔΑΦ και των οικείων τους. Συνεπώς, κρίνοντας αναγκαία τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση, η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε ένα πειραματικό μοντέλο σχεδίασης με στόχο τη σύνθεση, την εφαρμογή και την αξιολόγηση ενός διδακτικού προγράμματος παρέμβασης για εφήβους και έφηβες με ΔΑΦ, οι οποίοι φοιτούν σε Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος παρέμβασης ήταν οι συμμετέχοντες/ουσες να μειώσουν τις μη κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές τους, να βελτιώσουν τις δεξιότητες που σχετίζονται με την προσωπική τους υγιεινή, να διαχωρίσουν τις έννοιες ιδιωτικός και δημόσιος χώρος, να κάνουν διάκριση φύλου και τέλος να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της αυτοϊκανοποίησης. Συμμετέχοντες/ουσες ήταν 20 έφηβοι/ες με διάγνωση ΔΑΦ, οι γονείς τους, δύο κοινωνικοί λειτουργοί του σχολείου και ένας εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εργαλεία και τα μέσα συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η συνέντευξη, κλείδες παρατήρησης και ένα άτυπο κριτήριο αξιολόγησης σχεδιασμένο από την ερευνήτρια. Τα δεδομένα αναλύθηκαν τόσο ποιοτικά μέσω της ανάλυσης περιεχομένου όσο και ποσοτικά μέσω τους στατιστικού προγράμματος Statistical Package for the Social Sciences και ανέδειξαν τη θετική επίδραση του συγκεκριμένου προγράμματος παρέμβασης στους/στις συμμετέχοντες/ουσες, οι οποίοι/ες αύξησαν τις σεξουαλικές τους γνώσεις, όσον αφορά το σώμα τους, τις αλλαγές που προκαλούνται εξαιτίας της εφηβείας και τον τρόπο διατήρησης της υγιεινής τους. Επίσης, μείωσαν αισθητά τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές τους και κατάφεραν αρκετοί εξ αυτών να αυτοϊκανοποιούνται επιτυχώς. Για τους παραπάνω λόγους, η συγκεκριμένη παρέμβαση θεωρήθηκε αποτελεσματική και ενίσχυσε γονείς και εκπαιδευτικούς να ασχοληθούν εκτενέστερα με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων με ΔΑΦ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η λειτουργικότητα των συμμετεχόντων/ουσών και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωή τους.