Ενίσχυση της αναγνωστικής κατανόησης αφηγηματικών κειμένων σε μαθητές/τριες γυμνασίου με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες - Τύπου, Μαρία (2022)
Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο γυμνάσιο της πόλης της Ρόδου και διήρκησε σχεδόν ένα μήνα. Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι να διερευνήσει τη χρησιμότητα των στρατηγικών της γραμματικής της ιστορίας και των αυτό-ερωτήσεων σε αφηγηματικά κείμενα που ευνοούν την αναγνωστική κατανόηση σε παιδιά γυμνασίου με μαθησιακές δυσκολίες. Ειδικότερα, η παρέμβαση αφορούσε τρία παιδιά της Α΄ Γυμνασίου που φοιτούσαν σε τμήμα ένταξης. Η πορεία διδασκαλίας που ακολουθήθηκε στηρίχθηκε στην άμεση και ρητή διδασκαλία των γνωστικών και μεταγνωστικών στρατηγικών. Εφαρμόστηκε πειραματικός σχεδιασμός (αρχική και τελική αξιολόγηση) σε συνδυασμό με τη μέθοδο της μελέτης περίπτωσης. Επίσης, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες και κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μέσω της χορήγησης ειδικά διαμορφωμένων ρουμπρίκων αξιολόγησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ενθαρρυντικά και επιβεβαίωσαν ευρήματα προηγούμενων μελετών. Όμως, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν καθώς η μικρή χρονική διάρκεια της έρευνας, λειτουργεί περιοριστικά. Εντούτοις, διαπιστώθηκε βελτίωση της κατανόησης του γραπτού λόγου από τους μαθητές και αναδείχθηκε η συμβολή της αφηγηματολογίας στη διδακτική των αφηγηματικών κειμένων και γενικά στη διδασκαλία της ανάγνωσης.