Τα μαθηματικά των Μάγια: η περίπτωση του μηδενός - Λυμπέρη, Γραμματική Νεκταρία (2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης των μαθηματικών των Μάγια, του αριθμητικού τους συστήματος και της παρουσίασης της περίπτωσης του μηδενός, μέσα από αυτά που έχουν γραφτεί για αυτούς. Στο πρώτο μέρος της εργασίας περιγράφεται η μετακίνηση πληθυσμών στην κεντρική Αμερική και η γεωγραφική περιοχή στην οποία κατοίκησαν οι Μάγια. Γίνεται αναφορά στις πέντε μεγάλες ιστορικές περιόδους ενώ παρουσιάζονται οι διάφορες πηγές από τις οποίες παίρνουμε πληροφορίες για τους Μάγια. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το σύστημα γραφής των Μάγια καθώς και οι γλώσσες που χρησιμοποιούσαν. Παρακάτω γίνεται παρουσίαση του αριθμητικού συστήματος των Μάγια. Ήταν ένα σύστημα με βάση το είκοσι που αποτελούνταν από δύο ψηφία: την τελεία και την παύλα. Γίνεται αναφορά στην πρόσθεση και την αφαίρεση που έκαναν στους υπολογισμούς τους ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται τα ημερολόγια που χρησιμοποιούσαν οι Μάγια, όπως ο σεληνιακός κύκλος, το ιερό ημερολόγιο, το ηλιακό έτος και ο γύρος του ημερολογίου των 52 χρόνων. και η μεγάλη σημασία που είχε για αυτούς η μέτρηση του χρόνου. Το δεύτερο μέρος της εργασίας επικεντρώνεται στις αντιλήψεις των Μάγια για το μηδέν. Για να αναπαραστήσουν το μηδέν στις πέτρινες επιγραφές τους χρησιμοποιούσαν κυρίως τρία σύμβολα: το μερικώς ορατό τετράφυλλο, ένα κοχύλι στο χέρι και μια παραλλαγή κεφαλής. Στα χειρόγραφά τους οι Μάγια σχεδίασαν το μηδέν με τη μορφή ενός θαλάσσιου κοχυλιού.